az Air Jordan, amelyet Michael Jordan az 1998-as NBA-döntőben viselt

A valaha volt legnagyobb összegért árverezték el Michael Jordan Air Jordanjét

Egy pár Air Jordan, amelyet Michael Jordan az 1998-as híres NBA-döntőben viselt, kedden 2,2 millió dollárért (759 millió forint) kelt el a Sotheby's-nél, ezzel a valaha árverésre bocsátott legdrágább edzőcipőpár lett, és új mércét állított fel a fellendülő piacon.


Az 1998-as NBA-döntő 2. meccsén viselt Air Jordan 13-ast a Sotheby's az online sportemléktárgyak eladásán értékesítette. A licit több mint egy hétig volt nyitva – tudosít az Artnews.

A Sotheby's az eladással most rekordot tudhat magáénak, mivel a végösszeg a cipők 2 és 4 millió dollár közötti becsült értékének alsó határa felé esett.

A tornacipők részben azért tudtak ilyen magas árat elérni, mert Jordan egy olyan szezonban viselte őket, amikor a Chicago Bulls dominált. A Bulls 1997-98-as szezonja − amelyről egy 2020-as ESPN-dokumentumfilm is készült − azért híres, mert a csapat győzelmi sorozata itt ért véget.

Jordan páratlan felismerhetősége minden bizonnyal a tornacipő ismertségét is növelte. A Sotheby's a abszolút rekordját a sportemléktárgyak terén egy Jordan által az 1997-98-as szezonban viselt mez állította fel, amely 2022-ben 10,1 millió dollárért (közel 3,5 milliárd forint) kelt el. Film is készült az Air Jordan készítéséről, a Ben Affleck rendezte Air, amely nemrég került az Egyesült Államokban a mozikba.

Michael Jordan 2009-ben

Fotó: John Atashian/Getty Images

A Sotheby's − akárcsak a konkurens aukciósházak, a Christie's és a Phillips − hosszú évtizedekig főként a művészetnek szentelte magát. Azonban az utóbbi időben a fiatalabb gyűjtőknek való udvarlás érdekében mindannyian elkezdtek nagyobb hangsúlyt fektetni a tornacipők és más gyűjtemények árveréseire is.

Különösen a tornacipők bizonyultak jól jövedelmezőnek. Négy évvel ezelőtt, 2019-ben a Sotheby's címlapokra került, amikor 100 pár tornacipőt értékesített 1,29 millió dollárért (445 millió forint), ami akkoriban hallatlan összeg volt. A ház 2021-ben rekordot állított fel egy pár egyedi tornacipőért: a Michael Jordan Regular Season Game Worn Nike Air Shipsnek nevezett cipő 1,47 millió dollárért (507 millió forint) kelt el.

Brahm Wachter, a Sotheby's utcai viseletekért és modern gyűjteményekért felelős vezetője így nyilatkozott az új eredményről:

A Sotheby's rendkívül büszke arra, hogy tartja a legértékesebb játékon viselt sportemléktárgyak árverésen elért világrekordját és a valaha eladott legértékesebb tornacipők rekordját, melyek a globális ikonhoz, Michael Jordanhez köthetőek.

Nyitókép: John Atashian/Getty Images