antik hegedű

Több mint három milliárd forintért kelhet el a „hegedűk da Vincije"

Nem gyakran fordul elő, hogy egy hegedű egy reneszánsz polihisztort idéz, de egy francia aukciósház mégis egy ilyen hangszert kínál. És még csak nem is Stradivari.

Az Aguttes aukciósházban idén júniusban kerül kalapács alá a „hegedűk Leonardo da Vincijének" nevezett vonós hangszer – a becenevet a hegedűn található aprólékos kézműves munka miatt kapta.

Az 1736 körül az olaszországi Cremonából származó, juharfa hátlapú hegedűt a nagyra becsült olasz hangszerkészítő, Giuseppe Guarneri alkotta karrierje csúcsán. Nem mellesleg a hangszer az elmúlt 20 évben a francia virtuóz Régis Pasquier kezében volt, ezáltal pedig a világ legbecsesebb koncerttermeiben fordult meg.

Guarnerit minden idők legnagyobb hegedűkészítőjének tartják Antonio Stradivari mellett – ma már talán még híresebb és többre tartott, mint Stradivari. Húros alkotásai a legmagasabb színvonalon készültek, és a klasszikus zene világában a minőség és a hosszú élettartam szinonimái.

Emellett hihetetlenül ritkák is: Guarneri mindössze 150 hegedűt készített életében, ami különösen keresetté teszi őket mind a hegedűművészek, mind a gyűjtők körében.

Az Aguttes szerint több mint egy évtizede nem jelent meg Guarneri-hegedű árverésen.

Pasquier egyébként két évtizeddel ezelőtt szerezte be ezt a darabot. Az aukciósház szerint a hegedűművész már a megvásárlását követő napon fellépett vele, anélkül, hogy gyakorolt volna. Azóta a New York-i Carnegie Hallban és a párizsi Opera Garnier-ben játszott rajta.

Ahogy az várható volt, a 18. századi hangszer nem lesz olcsó: a június 3-án megrendezett aukción a becsült alapára 4,2-4,8 millió dollár, de Perrine szerint akár 10,6 millió dollárért, nagyjából 3,6 milliárd forintért is elkelhet majd.

(Robb Report)