buzz aldrin a holdon setal

Elárverezik a legelső, a Holdról származó pormintát, amit Neil Armstrong gyűjtött

Kevés űrtörténeti tárgyat enged aukcióra a NASA, ez pedig egy kifejezetten különleges darab: a pormintákat maga Neil Armstrong gyűjtött, amikor az Apollo 11-gyel 1969-ben leszállt a Holdra.


Akár egymillió dollárt is érhet az a porminta, ami a Bonhams aukciós ház speciálisan űrtörténeti relikviák köré szervezett eseményén kerül kalapács alá New Yorkban.

\u200bAz Apollo 11 a Holdon

Az Apollo 11 a Holdon

Fotó: Bonhams


A magas árat nemcsak az indokolja, hogy az anyag a Holdról származik, hanem az, hogy ez az egyetlen legálisan megszerezhető minta, amelyet az Apollo 11 legendás Holdra szállásakor gyűjtöttek, a szóban forgó port pedig maga Neil Armstrong szedte össze, hogy a Földön tanulmányozhassák a tudósok. Ekkor kőzeteket is hoztak haza az űrhajóval, amik még sokkal értékesebbek, ezeket azonban nem adja ki a kezei közül a NASA.

holdrol szarmazo minta zacskoja

Fotó: Bonhams

Az űrügynökség, ha tehette volna, ezt is megtartotta volna magának. A porminta története ugyanis izgalmasan alakult: miután földet értek az űrhajósok, a sok holmi közt valahol ez az értékes mintát tartalmazó tároló elkeveredett. Legközelebb 2002-ben bukkant fel, ekkor már Max Ary birtokában volt, aki a kansasi Cosmosphere Space Museum tulajdonosa. Nem is úszta meg szárazon: űrből származó tárgyak eltulajdonításáért eljárás alá került. Más is volt a rovásán: végül pénzmosás, lopás és csalás miatt elítélték, így a tároló visszakerült a kormányhoz.

holdrol szarmazo porminta

Fotó: Bonhams

2015-ben egy kiárusításon mindössze 995 dollárért egy mit sem sejtő ügyvéd, Nancy Lee Carlson vette meg a táskát, de azt sem tudta pontosan, mi van benne. Annyi azért sejthető volt a címkéből, hogy valami a Holdról származó dolog, így a 995 dollár elég jutányosnak tűnt. A tárolót a houstoni Johnson Space Centerbe küldte, hogy megtudja, mit is szerzett, ám amikor azok megvizsgálták és rájöttek, mivel állnak szemben, nem voltak hajlandóak visszaküldeni azt Carlsonnak, amit azzal indokoltak, hogy az a minta az amerikai népé, és nyilvánosan ki kell állítani. Carlson persze perelt, és gyorsan pénzt is csinált belőle: a Sotheby's aukcióján 2017-ben 1 812 500 dollárért kelt el. Ehhez képest visszaesésnek számít, hogy a mostani aukción 800 ezer és 1,2 millió közt várják a legmagasabb ajánlatot.


Forrás: Bonhams
Nyitókép: History in HD/
Unsplash