diane keaton woody allen annie hall

5 klasszikus őszi film, ami tökéletes októberre

5 film, ami a lassan őszbe forduló időhöz is meghozza a kedvünket, a Hamu és Gyémánt gyűjtésében.

Ház a tónál (2006)

Munkája miatt Kate-nek (Sandra Bullock) meg kell válnia festői szépségű tóparti házától, a kiköltözéskor üzenetet hagy a következő lakónak. Alex (Keanu Reeves) azonban már egy teljesen lerobbant házat talál, ezért amikor megtalálja a postaládában talált levelet úgy dönt, válaszol a nőnek. Lassan kiderül, hogy a két szereplő nem egy idősíkban él, ám mégis megpróbálnak találkozni.

Harry és Sally (1989)

A világ egyik legnépszerűbb romkomja ma már a műfaj igazi klasszikusának számít. Harry (Billy Crystal) és Sally (Meg Ryan) az egyetem alatt találkoznak először, és rögtön konszenzusra is jutnak, miszerint férfi és nő között nem létezik barátság, hiszen azt rendszerint tönkreteszi a szex. Később időnként újra összesodorja őket az élet, aminek előbb-utóbb az lesz a vége, hogy az ágyban kötnek ki. De vajon bejön a korábbi véleményük, és tényleg tönkremegy a barátságuk?

Annie Hall (1977)

Bár Woody Allen megítélése elég kétséges az utóbbi években, és évente érkező új filmjei sem szólnak már akkorát, az Annie Hall kétségkívül pályája egyik csúcsa – és a főszereplő Diane Keatoné is, hiszen Oscar-díjat kapott alakításáért. A történet szerint Alvy Singer (Woody Allen) egyszerűen nem tudja elviselni New York pezsgését, főleg, hogy még barátnője is elhagyta őt. A tévékomikus magánélete tehát romokban. Miközben visszatekint saját életére, rájön, hogy nem biztos, hogy alkalmas az elköteleződésre, mégis eldönti, hogy minden áron visszaszerzi Annie-t (Diane Keaton).

Ősz New Yorkban (2000)

Állítólag New York ősszel a legszebb, és ebben filmben teljes őszi pompájában láthatjuk a várost. A séfként dolgozó Will (Richard Gere) gyakorlatilag az agglegények archetípusa, aki úgy tűnik, alkalmatlan a hűségre. Így volt ez legalábbis addig, amíg meg nem látta egyszer régi szerelmének lányát, Charlotte-ot (Winona Ryder). A találkozás hatására a férfi újra átéli saját fiatalságát. Szerelmes lesz, a sors azonban közbeszól, hiszen Charlotte-nak egy betegség miatt már nem sok van hátra.

Good Will Hunting

Ben Affleck és Matt Damon fiatalkori alkotása átütő siker volt: 1998-ban megkapták a filmért a legjobb forgatókönyv Oscarját. Matt Damon a címszereplő zsenit alakítja, aki bár barátaihoz hasonló rengeteg dolgozik, néha balhézik a helyi bárban, egyetemre pedig sosem járt, mégsem okoz neki gondot, hogy történelmi utalásokat tegyen, esetleg megoldjon egy Nobel-díjas professzoroknak is gondot okozó matematikai képletet. Hiába azonban minden, amikor egy újabb kocsmai verekedést követően szinte elkerülhetetlennek látszik számára a börtönbüntetés, egyetlen reménye maradt csak: az egyetemi professzorból lett pszichológus, Sean McGuire (Robin Williams)

Nyitókép: Annie Hall – United Artists