A Kínai Nagy Fal általános látképe 2006. december 3-án Pekingben

Visszafordíthatatlan károkat szenvedett a Kínai Nagy Fal

Két munkás kiásott egy rövidebb utat a kulturális ereklyén keresztül.


Letartóztattak két gyanúsítottat, akiket azzal vádolnak, hogy kárt okoztak a Kínai Nagy Falban, miután gödröt ástak, hogy rövidített utat hozzanak létre azon keresztül.

A rendőrség a múlt hónapban kapta a riasztást, amely szerint a Nagy Falban lyukat ástak Yang Qianhe településen, Pekingtől mintegy 346 kilométerre nyugatra - közölte közleményében a Youyuxian megyei közbiztonsági hivatal. A nyomozók súlyosan megrongáltnak nevezték a történelmi helyszínt.

Amikor a nyomozók megérkeztek az UNESCO világörökségi helyszínre, keréknyomokat fedeztek fel a földben, amiből arra következtettek, hogy az ősi falat nagy gépek rongálták meg. A Belső-Mongólia kínai autonóm régióból származó gyanúsítottakat október elején azonosították: egy 38 éves, Zheng nevű férfi és egy 55 éves, Wang nevű nő.

A gyanúsítottak állítólag azért ásták a lyukat, hogy megkönnyítsék a kotrógép áthaladását a résen, visszafordíthatatlan károkat okozva a Ming Nagy Fal épségében és a kulturális emlékek biztonságában.

A tisztviselők megjegyezték, hogy a falnak az a bizonyos szakasza, amelyet megrongáltak, a 32. Nagy Fal néven ismert, nevét a 32. jelzőtoronyról kapta, ahol a Nagy Fal Youyuxian megyébe belép.

„Viszonylag teljes oldalfalak és jelzőtornyok léteznek. Ez egy tartományi kulturális ereklyevédelmi egység. Híres a fenséges és hatalmas ősi határerőd stílusáról, és fontos védelmi és kutatási értékkel bír”

– mondták a tisztviselők.

A China Daily nevű, a kínai kormány tulajdonában lévő médium arról számolt be, hogy a párost kulturális ereklye lerombolásával vádolják. A gyanúsítottakról további részleteket, például a bírósági megjelenésről vagy a büntetésről nem lehetett találni.

Eközben Kína az elmúlt hónapokban az UNESCO világörökségi helyszínre irányuló turizmus fellendítésére törekedett az 1-es számú Nagy Fal turisztikai autópálya folytatásával.

A munkások körülbelül 2500 kilométernyi útszakaszt fejeztek be, és mintegy 1,8 millió dollárt biztosítottak a Shanxi tartományban található kulturális emlékek védelmére.

Július végéig a tisztviselők több mint 1,9 milliárd dollárt fektettek be a festői útvonalba.

„Az ősi Nagy Falra és a környező turisztikai erőforrásokra támaszkodva [...] tartományunk létrehozta a Nagy Fal kulturális és turisztikai integrált fejlesztési modelljét. A Nagy Fal mentén található festői helyekkel együtt olyan tematikus turisztikai útvonalakat indítottunk el, mint az ételkóstolás, a szabadidős vakáció, a szülő-gyermek tanulás és a Nagy Fal vidéke, és folytattuk a Nagy Fal tematikájú kulturális és kreatív termékek bevezetését”

– fogalmaztak a tisztviselők egy nyilatkozatban.