A Hold

Egy kínai leszállóegység hatalmas vízforrásra bukkant a Hold gyöngyeiben

Az űrállomások a közeljövőben állandó jelenlétet szeretnének biztosítani a Holdon. Ehhez korábban számos felmérést végeztek, többek között egy olyan egységet is felküldtek, ami mintákkal tért vissza a bolygónkra. Amit viszont ezekben találtak a szakértők megváltoztathatja a holdmissziók menetét.


A kínai Csang'e-5 leszállóegységet 2020-ban küldték el a Holdra, mely sikeresen belefúródott a szomszédos planéta felszínébe. Ezek után egy évvel később visszatért a Földre, viszont hasznos rakományt is hozott magával. Egészen pontosan 3,7 kilogramm holdi regolitot bányászott a küldetés során, melyet a kutatók tanulmányozhattak.

Egy kis videós ismertető a Csang'e-5 leszállóegység küldetéséről:

Ezekből rájöttek, hogy egy teljesen új és megbízható vízforrás rejtőzik a Hold felszíne alatt. A témáról megjelent tanulmány részletezése szerint apró szilikátgyöngyök hemzsegnek a talajban, melyek feltehetően aszteroidaütközések és vulkanikus tevékenységek során keletkeztek.

További vizsgálatok során kimutatták, hogy ezekben a gyöngyökben víz rekedt, amit felmelegítve az űrhajósok iható folyadékhoz juthatnak. Ezeknek a kicsi gömböknek a mérete nagyjából néhány mikrométertől néhány milliméterig terjed, viszont annyi lehet belőlük a szomszédos égitesten, hogy hozzávetőlegesen 71 billió gallon vizet lehetne kitermelni belőlük.

Szakértők meglátásai szerint a Holdat érő napszél lehet a felelős a víz jelenlétéért. Azok ugyanis hidrogénatomokat raktak le, melyek a gyöngyökben lévő oxigénnel reagáltak. A tanulmányban így részletezték a felfedezést:

„A holdi víz e felszíni víztározójának közvetlen mérései azt mutatják, hogy a gyöngyök jelentős mennyiségű napszélből származó vizet tárolhatnak a Holdon, és arra, hogy a más légmentes égitesteken is lehetnek így víztározók.”

Ami még érdekesebbé teszi a tanulmány állításait, hogy nem zártak ki más bolygókat sem. A szerzők meglátásai szerint ilyen szilikátgyöngyök más planétákon is jelen lehetnek, ami megkönnyítheti a jövőbeli, személyzetet szállító missziókat. A Holdra tervezett űrbázis folyamata így egy újabb mérföldkőhöz érkezett.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism