Diána ​hercegné a Martin Bashirnak adott interjúban

A Korona új részeiből: így manipulálta igazából Martin Bashir Diána ​hercegnét

A Korona című sorozat új évadja az akkor még hercegi címmel rendelkező Károly és egykori felesége, Diána hercegné házasságának botrányokkal teli utolsó szakaszát mutatja be. Ebbe természetesen beletartozik a hercegné elhíresült interjúja is Martin Bashirral. Hogyan manipulálta alanyát a riporter?


Diána és Károly kapcsolatának utolsó éveiben a viszályok médiaharccá nőték ki magukat. Kezdve azzal, hogy a feleség titokban Andrew Mortonnal együttműködve kiadatta a Her True Story című könyvet, melyben nyíltan beszélt a házasságuk problémáiról, a megcsalásokról és a bulimiájáról. Ezt követően a másik fél egy BBC-interjúban vágott vissza, melyben mindenki előtt beismerte viszonyát Camilla Parker Bowles-szal.

A médiabotrányoknak Diána interjúja vetett véget, melyet Martin Bashir vezetett. A népszerű sorozat egyik új epizódja kifejezetten a riporter manipulációs eszközeivel foglalkozik, melynek nagy részére csak a tavalyi évben derült fény, amikor kiadtak egy 127 oldalas jelentést az interjút megelőző taktikákról. Ezek a módszerek végül odáig vezettek, hogy a hercegné váláshoz vezető megjegyzéseket tett.

Mit is tett valójában Bashir, amivel manipulálta a hercegnét?

Kezdetben nem is a királyi személyt kereste fel, hanem Diána testvérét, Charles Spencert. Neki olyan meghamisított bankszámlakivonatokat mutatott, melyek arra utaltak, hogy a palota számos alkalmazottja pénzt fogadott el kémkedésért cserébe. Spencer hitelesnek találta Bashir bizonyítékait, illetve az is bizalomgerjesztővé tette számára a riportert, hogy a BBC-nek dolgozott.

Ezzel a lépésével az újságíró megbízhatónak mutatta magát, valamint azt is elérte, hogy bemutassák őt Diánának. Folytatásképp megduplázta a manipulációhoz szükséges erőfeszítéseket további hazugságokkal. Például elhitette a hercegnével, hogy Vilmos és Harry herceg dadájának viszonya volt Károly herceggel. Ezt egy elvégzett abortuszt igazoló, hamis számla felmutatásával bizonyította.

Tetteivel meggyőzte az áldozatát, hogy ne beszéljen senkivel a riporttal kapcsolatban, még a legközelebbi barátaival és bizalmasaival sem. Ennek az volt az oka, hogy úgy érezte, a közeli ismerősök jobban átgondolnák a helyzetet és esetleg lebeszélnék a hercegnét az interjú elkészítéséről.

Bár Charles Spencer gyanakodni kezdett és megpróbálta jobb belátásra téríteni testvérét, sajnos a hercegnét addigra már meggyőzték Bashir szavai, hiszen már régóta tartott attól, hogy esetleg megfigyelik őt.

Az interjút végül egy vasárnapi napon vették fel Diána Kensington-palotai nappalijában, amikor a személyzet már hazament. A kamerákat és a szükséges eszközöket dobozokban szállították az épületbe, a biztonsági őröknek pedig azt hazudták, hogy egy új hifi rendszer részei érkeztek a csomagokban, melyeket össze kell szerelni.

Ami az interjút megelőző cselszövések nagy részét képezte, az az, hogy a BBC igazgatótanácsa nem tudhatott semmiről. John Birt főigazgatónak kötelessége lett volna tájékoztatást adni a testület elnökének, Marmaduke Husseynak egy ilyen kétes megítélésű interjú készüléséről, viszont Birt már csak akkor tudott információkkal szolgálni a jóváhagyott műsorról, amikor már Diána is hivatalosan értesítette II. Erzsébet királynőt.

Csaknem 23 millióan nézték meg az interjút. Vilmos herceg a tavaly kiadott jelentések megjelenése után így nyilatkozott:

„Leírhatatlan szomorúsággal tölt el a tudat, hogy a BBC mulasztásai jelentősen hozzájárultak a félelemhez, a paranoiához és az elszigeteltséghez, amelyre emlékszem azokból az utolsó évekből, amikor vele voltam. De ami a legjobban elszomorít, az az, hogy ha a BBC megfelelően kivizsgálta volna az először 1995-ben felvetett panaszokat és aggodalmakat, édesanyám tudta volna, hogy becsapták.

Nemcsak egy szélhámos riporter hagyta cserben, hanem a BBC vezetői is, akik ahelyett, hogy feltették volna a kemény kérdéseket, inkább elfordultak."

Bár a BBC már nem tudja helyrehozni az akkor okozott károkat, bocsánatkérésük jeléül soha többé nem mutatják be az interjút és semmilyen más műsorszolgáltatónak sem engedélyezik a sugárzását. Emellett kártérítést fizetnek az eset néhány áldozatának, például Diána egykori magántitkárjának, Patrick Jephsonnak is, akit Bashir hamisított dokumentumokkal vádolt.

Nyitókép: Getty