Imelda Staunton II. Erzsébet királynőként A korona című sorozat 5. évadában

Minden, amit tudni lehet A Korona utolsó évadáról

Egy éve várunk a brit királyi családról szóló sorozat novemberben érkező hatodik és egyben utolsó évadára, összegyűjtöttük, mit tudunk róla eddig.


A Netflixen 2016 őszén debütáló A Korona a világ minden tájáról nézők millióit ültette a képernyő elé – beleértve magát a királyi családot is – kritikákat, vitákat és dicséreteket is egyaránt begyűjtve. Míg egyesek szerint a sorozat rendkívül szórakoztató, mások szerint kifejezetten sértő, sőt, van, aki szerint történelemhamisító, annak ellenére, hogy a streaminszolgáltató és az alkotók is többször leszögezték, A Korona fiktív módon dolgozza fel a történéseket.

A harmadik évad levetítése után a sorozat alkotója, Peter Morgan bejelentette, hogy a drámasorozat az ötödik évaddal véget ér, majd 2020 júliusában bejelentették, hogy meggondolta magát.

„Ahogy elkezdtük megvitatni az ötödik széria történetszálait, hamar világossá vált, hogy ahhoz, hogy igazságot szolgáltassunk a történet gazdagságának és összetettségének, vissza kell térnünk az eredeti tervhez, és hat évadot kell csinálnunk”

– fogalmazott korábban a Netflix közleményében.

Az utolsó évad időben elérkezett Diana hercegnő haláláig, de akár II. Erzsébetről is megemlékezhetnek benne.

A sorozatban Károly herceget alakító Dominic West 2022 júniusában a Deadline-nak elmondta, hogy a hatodik évad olyan viharos lesz, amilyen csak lehet Ezzel arra utalt, hogy ebben az évadban Diana hercegnő halálát is feldolgozzák, ami nyilvánvalóan nagyon nagy stresszhelyzetet jelentett a forgatáson és azon kívül is.

A Sun 2022 októberében arról számolt be, hogy a stáb tagjai között feszültség alakult ki, és egyesek úgy vélték, hogy az alkotók átlépték a határt, amikor ezt az érzékeny történelmi pillanatot kezelték.

„Visszamenni Párizsba, és Diana utolsó napjait és óráit drámává változtatni nagyon kényelmetlen érzés.A sorozat mindig is igyekezett a királyi történelem fiktív változatát a lehető legnagyobb érzékenységgel bemutatni. De mostanában, ahogy a dolgok egyre közelebb kerülnek a jelenhez, egyre nehezebbnek tűnik megtalálni ezt az egyensúlyt. Mivel néhány ilyen pillanat még mindig olyan friss és felkavaró, úgy érzem, mintha átlépnének egy határt”

– nyilatkozta egy forgatási forrás a lapnak.

„Lehet, hogy a sorozat nagy és zajos, de mi nem vagyunk azok. Elgondolkodó és érzékeny emberek vagyunk. Nagyon óvatos, hosszú beszélgetések voltak arról, hogyan fogjuk csinálni. A közönség fogja megítélni a végén, de szerintem finoman, átgondoltan teremtettük újra. Elizabeth Debicki rendkívüli színésznő, és annyira átgondolt és megfontolt volt. Imádta Dianát. Mindannyiunk részéről hatalmas tisztelet övezi, remélem, ez nyilvánvaló”

– mondta Suzanne Mackie producer a Deadline-nak.

Arra a kérdésre, hogy tényleg ez az utolsó évad, Mackie elmondta, a közeljövőben biztos nem számíthatunk folytatásra, így a hatodik évad egyben a befejezés is.

„Peter nagyon szókimondóan úgy fogalmazott, hogy egyszerűen nem tud megírni valamit, amíg nem volt ideje megfelelő perspektívát nyerni. Azt hiszem, mindig is úgy érezte, hogy 10 év a minimális idő, amíg valamit történelmi kontextusban láthat, hogy igazán megértse azt.”

Bár Morgan ismert arról, hogy meggondolja magát, elég csak a hatodik évadra gondolni, de Mackie határozottan állította, hogy nem látja, hogy eltérne ettől a tervétől és több évaddal bővítené a sorozatot.

„Nem hiszem, hogy eltérne ettől. Mindannyian ismerjük ezeket a történeteket, de amit Peter olyan briliánsan csinál, az az, hogy alájuk hatol, és árnyaltabb, összetettebb, meglepőbb módon érti meg a tájat.”

A Digital Spy előrejelzése szerint A Korona hatodik évada valószínűleg olyan kulcsfontosságú történelmi eseményeket fog tartalmazni, mint II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1997-es aranylakodalma, az anyakirálynő és Margit hercegnő halála (2002), a királynő aranyjubileuma (2002), Károly herceg és Kamilla hercegné 2005-ben kötött házassága, valamint Tony Blair hivatali idejéből (1997-2007) néhány fontos momentum.

Morgan korábban már kijelentette, hogy nem fog beszámolni Harry herceg és Meghan Markle 2018-as esküvőjéről, mivel eredeti szándékai szerint a brit királyi történelem 60 évét akarta lefedni. Ez a sorozat végpontját 2012-re, Erzsébet királynő gyémántjubileumára tenné. Ha idáig eljut, akkor Vilmos herceg és Katalin hercegné 2011-es esküvője is bekerülhet a történetbe, de megismerkedésük biztosan, ahogy azt a fenti fotók is bizonyítják.

„Szerintem legalább egy évtizedre van szükséged ahhoz, hogy elszakadj azoktól az eseményektől, amelyekről írsz. Valami már megtörtént, ami szerintem a vég, de soha nem lehet megmondani, hogy mi a vég, mert a dolgok változnak, és abban a pillanatban, ahogy a dolgok történelmileg megváltoznak, elkezdesz reagálni valamilyen formában, akár a gondolkodásodban is. Szóval van egy elképzelésem – de ez csak egy elképzelés”

– nyilatkozta Morgan a TV Top 5 podcast 2019-es adásában.

Kik szerepelnek a hatodik évadban?

A sorozat szereposztási eljárása szerint a színészek két évadon keresztül alakítják szerepeiket, így feltételezhető, hogy az ötödik évad főszereplői visszatérnek a befejező évadban. Ezek közé tartozik többek között:

  • Imelda Staunton mint II. Erzsébet királynő
  • Jonathan Pryce mint Fülöp herceg
  • Lesley Manville mint Margit hercegnő
  • Jonny Lee Miller mint John Major
  • Dominic West mint Károly walesi herceg
  • Elizabeth Debicki mint Diana walesi hercegnő
  • Marcia Warren mint Erzsébet királynő
  • Olivia Williams mint Kamilla hercegné
  • Claudia Harrison mint Anna hercegnő
  • James Murray mint András herceg
  • Khalid Abdalla mint Dodi Fayed
  • Bertie Carvel mint Tony Blair
  • Timothy Dalton mint Peter Townsend

Mindezek mellett, tekintettel arra, hogy a hatodik évad milyen időszakot ölel fel, néhány új szereplővel is megismerkedhetünk, köztük Vilmos herceg és Harry herceg egy idősebb változatával.

A sorozat hatodik évadának legjelentősebb új szereplői Meg Bellamy (Kate Middleton), Rufus Kampa és Ed McVey (akik a tizenéves, illetve a kora felnőtt Vilmos herceget alakítják) lesznek, valamint Harry herceg egy idősebb változata, de az őt alakító színészről egyelőre nincs információ.

A Sun friss jelentése szerint tisztelegni fognak II. Erzsébet királynő előtt is. A hírből kiderül, hogy a sorozatban őt alakító Claire Foy, Olivia Colman és Imelda Staunton mind visszatérnek egy sor különleges tisztelgő jelenet erejéig.

A Sun információ szerint emellett Viola Prettejohn is csatlakozik a stábhoz, aki az egészen fiatal Erzsébet hercegnőt alakítja majd, bőven megkoronázása előtt.

Annak ellenére, hogy az évad forgatása 2022 augusztusában kezdődött, csak 2023 áprilisában fejeződött be. Ennek oka, hogy a sorozat II. Erzsébet királynő halála miatt leállította a forgatásokat.

„A Korona egy szerelmes levél hozzá, és egyelőre nincs mit hozzátennem, csak csend és tisztelet. Várhatóan mi is leállítjuk a forgatást tiszteletből”

– mondta Morgan a Deadline-nak 2022 szeptemberében.

A Netflix nemrég megerősítette, hogy az utolsó évad premierje 2023 őszén lesz, mely tíz epizódból fog állni, hivatalos megjelenési dátumot azonban még nem lehet tudni.

(Marie Claire)

Nyitókép: thecrownnetflix / Instagram