A Sárkányok háza egyik jelenete

A Sárkányok háza új része elhozta ​a legnagyobb változást a könyvekhez képest

A Sárkányok háza hetedik epizódja elhozta az egyik legnagyobb fordulatot, ami még a könyv olvasóit is meglepte. Az eltérés sok lehetőséget megnyit a sorozat folytatása előtt, az pedig biztos, hogy a Trónok harca sem tudott ekkora meglepetést nyújtani a nézők számára.


A rész történései a Velaryon-ház területén játszódnak. A palotájukban minden lényeges szereplő összegyűlt, hogy eltemessék és meggyászolják Daemon Targaryen feleségét. Az amúgy is komor hangulatú eseményt és a feszült családi légkört tovább rontja, hogy a legfiatalabb karakterek összevesznek, aminek egy véres baleset a vége.

Miközben a gyerekek büntetéséről beszélnek, kirajzolódik az ellentét a Targaryen-család két ága között, melyek ellentéte kibékíthetetlennek tűnik. Rhaenyra ekkor ráébred, hogy meg kell erősítenie trónigényét, hogy esélye legyen mostohatestvéreivel szemben.

Éppen ezért Daemonnal — akivel szintén ebben a részben beteljesítik szerelmüket — megbeszélik, hogy egybekelnek. Egy akadály maradt csupán, mégpedig, hogy a hercegnőnek van férje. Ezt követően egy jól kidolgozott tervet hallgathatunk végig, melynek a folyamatai már el is kezdődtek. Daemon lefizeti Laenor Velaryon szeretőjét, hogy ölje meg a szerelmét, majd szökjön el egy távoli helyre.

Ez meg is történt. A nagy teremben egy szemtanú előtt összecsaptak, az ismeretlen jelenlévő pedig elszaladt segítségért. Amikor visszatértek már csak egy felismerhetetlenre égett holttestet találtak a kandallóban, a gyilkos pedig eltűnt.

Pár jelenettel korábban látható volt, hogy Daemon egy idegen karaktert gyorsan kivégez, bár ennek az okát ekkor még nem tudtuk. Később a bérgyilkos már a vízparton van, készen arra, hogy elhajózzon. Mellette viszont feltűnik egy csuklyás férfi. Ő nem más, Laenor, aki menet közben megvált jellegzetes, fehér hajától.

A könyvekben a Velaryon-fiú egyértelműen meghalt, bár gyilkosának az indítékairól kétes feljegyzések születtek. Tudni illik a Tűz és vér című könyv egy Trónak harca világában létező, fiktív történelemkönyv, mely második és harmadik kézből származó beszámolókra támaszkodik, és a Targaryen-ház felmenőiről és szövetségeseiről szól.

A gyilkossággal kapcsolatban nagyon titokzatos a sorozat elmesélése, ugyanis az érződik, mintha Rhaenyra lenne az, aki kezdetektől fogva férje megölésén gondolkodott volna. A valóság azonban sokkal árnyaltabb. A történet egy másik értelmezésében a hercegnő segített Laenornak, hogy hátrahagyva nemesi életét szerelmével elhajózhasson.

Ez meglepően hasonlít arra a tervre, amit pár résszel korábban Criston Cole ajánlott fel a Targaryen-örökösnek. Rhaenyra akkor visszautasította az elszökést, de úgy tűnik, egy évtizeddel később már készen állt egy hasonló egyezséget ajánlani férje javára.

A halál megjátszása ad néhány lehetőséget a sorozat készítőinek, hogy a két karakter a jövőben még valamilyen formában visszatérjen, de ez még a jövő zenéje.

Nyitókép: Instagram/houseofthedragonhbo

Forrás: Vanity Fair