A Sárkányok háza egyik jelenete

A Sárkányok háza írója így magyarázta a kilencedik epizód zárását​

A Sárkányok házának a héten megjelent a kilencedik, vagyis az évadzáró előtti része. Az epizód egy akciódús jelenettel végződött, melyet egy meglepő és kétségeket ébresztő fordulattal fejeztek be. Az író most elmagyarázta a döntés okát. Vigyázat, cikkünk spoilereket tartalmaz!

A széria a Trónok harca eseményei előtt 200 évvel játszódik, amikor a Targaryen-ház hanyatlani kezdett. A bonyodalmat az uralkodó egyik döntése hozza, miszerint az első házasságából származó lányát nevezi meg a Vastrón várományosának elsőszülött — második feleségétől — fia helyett.

Az uralkodó halála után Otto Hightower — a király segítője — a kistanáccsal együtt puccsra készül, hogy a legidősebb fiúgyermeket nevezzék ki hivatalosan is a Hét Királyság urának. Amint a fejére helyezték a koronát, az épület tetején betört Rhaenys Velaryon a sárkánya hátán, hogy kifejezze ellenvetését a trónbitorlással szemben. A végső jelenetben Alicent Hightower — a néhai uralkodó felesége — fia és a sárkány közé lép, majd arckifejezésén látszik, hogy felkészült a sárkánytűz általi halálra.

Végül kivégzésre nem került sor, hiszen a sárkány a lovasával együtt elrepült. Sok rajongó nem értette a döntés okát, hiszen egy egyszerű parancs kimondásával Rhaenys porig égethette volna a jogtalanul cselekvő családi ág minden tagját. Ezzel elkerülhették volna a háborút, valamint feltehetően nagy jutalmat is kapott volna a jövőbeli királynőtől.

Sara Hess, az epizód írója kifejtette a karakter megosztó döntésének hátterét. Meglátása szerint Rhaenys tisztában volt vele, hogy ez nem az ő csatája, így nem mondhatott ítéletet egyik oldal fölött sem. Emellett tisztelte Alicentet azért, mert anyaként gyermekét próbálta védelmezni a lehetetlen helyzetben is.

A Screen Rant cikkében így idézték Hess mondatait:

„Szerintem egyszerűen képtelen volt rá. Ez nem az ő háborúja. A harc a két oldal között zajlik, és ő nem vesz részt benne. Nem érzi úgy, hogy ő ezt megteheti. De igazad van. Ha mindenkit elhamvasztott volna, akkor vége a játéknak, Rhaenyra győz, és vége. De ennek óriásai ára lenne.

Úgy érzem, hogy abban a pillanatban, amikor Alicent a szemébe néz és a gyereke elé megy, hogy megvédje, akkor egyik anya állt a másik előtt. Rhaenys dühös, de egy előző jelenetben kifejtette, hogy tiszteli Alicenttet, még ha nem is ért vele egyet. Szóval nem fog így megölni egy másik nőt.”

Tettével Rhaenys kifejezte, hogy melyik oldalon áll. Ez persze nem csak azt jelenti, hogy sárkánylovasként részt vesz a csatában, hanem egész házát és népét is a másik oldal ellen bíztatja majd. Ahogy a korábbi részekben egyértelművé tették, a Velaryon-családé a legnagyobb hadsereg a birodalomban, így valószínűleg a vártnál is nagyobb háborúra lehet számítani.