A Sárkányok háza egyik jelenete

A Sárkányok háza producere így kommentálta az évadzáró eseményeit

Hivatalosan is lezárult a Sárkányok háza első évadja, az utolsó epizódban pedig végre elkezdődött a sárkányok tánca néven emlegetett háború. Sara Hess, aki a sorozat producereként és írójaként is tevékenykedett, megosztott néhány érdekességet a forgatásokról, illetve az évadzáró történéseiről.


Vigyázat, cikkünk spoilereket tartalmaz!

Az első évad fináléjában megérkezik Rhaenyranak a hír, hogy apja, a király elhunyt, féltestvérét pedig jogtalanul megkoronázták. Ettől a pillanattól kezdve megindul az ötletelés, miként kéne megnyerni a csatát a család másik ágával szemben. Ehhez természetesen szövetségeseket kell toborozniuk, melyhez a királynő két fiát küldi hírhozóként sárkányháton.

A rész egy tragikus eseménnyel zárul, amikor a fiatalabb gyereket egy sárkányüldözés során meggyilkolja Aemond Targaryen fenevadja. Az újabb halálhír hallatán Rhaenyra arcán jól látszik, hogy innentől kész mindent bevetni a győzelemért, ezzel pedig elindul a sárkányok tánca.

Sara Hess, a sorozat ügyvezető producere évadzárásként visszaemlékezett kedvenc kulisszák mögötti pillanatára, ami a nyolcadik epizód forgatása közben történt. A megható családi vacsora felvétele közben Paddy Considine már el volt maszkírozva, hogy öregnek és a betegségétől — melyről egy korábbi cikkünkben lehet olvasni — meggyötörtnek tűnjön Viserys király szerepében. Ekkor a színész felállt, és elkezdte énekelni az I Got You Babet.

A helyzet komikumát a szürrealitás adta, hogy egy ilyen lerobbant külsővel feltoppan, és énekelni, mulattatni kezdi a tömeget. Hess elmondása alapján a stáb nagyjából négy percig levegőt sem kapott a nevetéstől.

A humoros pillanatok mellett azokat a rögtönzött, megható sorokat emelte ki, melyek alapjáraton nem szerepeltek a forgatókönyvben. Ilyen volt például, amikor Aegon a koronázása előtt anyjához fordult, és megkérdezte, hogy szereti-e őt. Ez egy olyan improvizált sor volt, amit ott a helyszínen találtak ki, és úgy határoztak, hogy tökéletesen beleillik a történésekbe.

„Hajlamosak vagyunk eléggé ragaszkodni a forgatókönyvhöz. Igazából nem improvizálunk, de a színészeinkkel megbeszéljük a jeleneteket, és megpróbáljuk a pillanatban megoldani a problémákat és a rossznak érzett dolgokat, vagy esetleg hozzáfűzni egy sort a nem egyértelmű részekhez”

— olvashatjuk Hess szavait a Vanity Fair cikkében.

Mivel a sorozat nem egy egyértelműen megírt könyv alapján készült — hanem egy olyan fiktív történelemről szóló kötet szerint, mely a Trónok harca múltjáról tájékoztat, és csak másodkézből ismerteti az információkat —, így a készítőknek több kreatív terük volt a forgatókönyv megírásánál. A kakaterek jelleméhez is jobban hozzá tudtak így nyúlni, egy bizonyos pont viszont rengeteg felháborodást keltett.

Ez nem más, mint a nőgyűlölet és a brutalitás pozitív megközelítése Daemon esetében. Hess így válaszolt a problémafelvetésre:

„Egyáltalán nem vagyok megdöbbenve Daemon népszerűségén. Ő egy ikonikus, lenyűgöző karakter, és imádom őt írni, Matt kezében pedig elbűvölő és karizmatikus, és lebilincselő nézni."

Daemon és Rhaenyra kapcsolatát úgy jellemezte, hogy nem csak szeretet van kettejük között, hanem egy olyan ősi kötelék is, amit csak ők ketten értenek. Ebben az epizódban a férfi dühében megragadta felesége torkát, de még nem tudni, milyen hatása lesz ennek a kettejük viszonyára.

A producer eddigi meglátásai szerint semmilyen konfliktusra nem kell számítani ettől, hiszen jól tudják, hogy Daemon egy szürke karakter, aki a jó és a rossz között váltakozik jellemét tekintve. Tulajdonképpen az egész sorozatban ilyen szereplőkkel lehet találkozni, hiszen senki sem egyértelműen gonosz. Mindenkinek megvannak a saját indokaik, melyek alapján döntéseket hoznak.

Kiváló példa erre a rész végén Aemond, aki sárkányával Luke halálát okozta. Gyermekkori kiközösítése és gúnyolása mély sebeteket hagytak rajta, emellett sosem tudta elfelejteni azt sem, hogy Luke megfosztotta a szemétől. Indulatosságában üldözőbe vette rokonát, majd kicsúszott a kezéből az irányítás. Hess szerint az, hogy tette véletlen volt, sokkal tragikusabbá teszi a történteket, mintha szándékosságról lenne szó.

A második évadról csupán annyit mondott, hogy sok esemény benne van az írott változatban, viszont néhányat azokból ki kellett vágni, illetve az üres helyeket be kellett tömni. Ettől függetlenül a könyv szerzőjével, George R.R. Martinnal folyamatosan arra törekszenek, hogy „meghatározott alapvonalakon belül” maradjanak.