where the crawdads sing sreenshot

Itt vannak az első képek az Ahol a folyami rákok énekelnek filmadaptációjából

Delia Owens regénye, az Ahol a folyami rákok énekelnek levette a lábáról a világot: nemcsak a The New York Times sikerlistáját vezette hosszú ideig, de itthon is rengetegen olvasták. Reese Witherspoon produkciós cége készíti belőle a filmet, amibe végre bele is kukkanthatunk, sőt, már a premierdátum is kiderült!


Sokan szeretnék megfejteni, mi is a titka Delia Owens könyvének, hiszen elég meglepőnek számít, hogy egy elsőkönyves író ilyen hosszan vezesse a legfontosabb könyves orgánum, a The New York Times sikerlistáját. Az Ahol a folyami rákok énekelnek igazi letehetetlen sikerkönyv, mely hiába közel 500 oldalas, végig fenntartja az olvasó érdeklődését.

Zoológusból lett sikerszerző

Delia Owens 1949-ben született, zoológusként végzett, majd állati viselkedéstanból doktorált, és egy ideig élt Afrikában is, hogy az ott élő vadállatokat tanulmányozza. Rengeteget publikált szakmai folyóiratokba, így tehát az írás nem volt újdonság számára, de a 2018-ban megjelent Ahol a folyami rákok énekelnek volt az első fikciós műve. A regény cselekménye két szálon fut: az egyik egy 1969-es esetet mutat be, ahol a Barkley Cove nevű kis településen meghalt népszerű szívtipró, Chase Andrews rejtélyes halálát próbálják felderíteni, ám a mocsár minden esetleges bűnjelet elnyelt. A másik szál pedig a kislányként a mocsárban magára hagyott Kya Clark felnövekedésének története, hogy hogy tanult meg magáról egyedül gondoskodni, miután hatévesen otthagyta az édesanyja alkoholista apjával. A lány élete egybefonódik a mocsárral, a környékbeliek csak lápi lánynak csúfolják őt, és olyan mély tudást szerez a környék élővilágáról, mint senki más, és végül sikeres természettudományos karriert fut be. Itt érezhető a szerző tudása, hiszen az izgalmas cselekmények mellett rengeteg tudást felcsíphetünk az amerikai Észak-Karolina tengerparti lápi világáról, a legapróbb rovaroktól kezdve egészen Kya barátai, a sirályok szokásairól.

Készül a film

A könyv sikere Reese Witherspoonnak is szemet szúrt, aki produkciós cégével, a Hello Sunshine-nal az utóbbi években rendszeresen adaptálta női szerzők regényeit, így az Ahol a folyami rákok énekelnek filmes jogaira is villámgyorsan lecsapott. Gyorsan elkezdték a castingot, és már 2020 októberében nyilvánosságra hozzák, hogy a Normális emberekből ismert Daisy Edgar-Jones alakítja majd Kyát. Ezúttal azonban az ír akcentusát délire kellett cserélnie, törékeny, mégis egyszerre erős külseje és tekintete azonnal megfogta magát a szerzőt is, aki épp ilyennek képzelte a főszereplőjét. A forgatókünyvet az Oscar-jelölt Lucy Alibar írta, aki két éven át dolgozott rajta, hogy az időugrásokat és a hosszú regény szerteágazó cselekményét egy koherens filmbe foglalja össze.

Már a premier dátuma is megvan: július 22-én érkezik az amerikai mozikba.

A képeken is látszik, mennyire gyönyörű a helyszín: a tengerparti lápi vidék buja zöldjei, a fodrozódó hullámok, a mohás öreg fák mind-mind a mozivászonra kívánkoztak. Végül New Orleans környékén forgattak, ahol nem volt könnyű dolguk: egyrészt a koronavírus miatt eleve nehezített pályán játszottak, másrészt pedig a helyi időjárás is közbeszólt: óriási viharokkal, villámcsapásokkal, forrósággal és áradásokkal kellett megküzdeniük, mivel a filmet nagyrészt a szabadban forgatták.

Nyitókép: Instagram/thestellajoshow