Halle Balley és Rob Marshall

A kis hableány rendezője minden etnikumot meghallgatott Ariel szerepére​

A 2023-ban megjelenő filmben Halle Balley, színes bőrű színésznő játssza majd a címszereplő kis hableányt, vagyis Arielt. A szereposztás tekintetében sokan rajongnak a döntésért, mások pedig teljesen elhatárolódnak a megjelenéstől. Balley és a film rendezője így reagáltak a közönség véleményére.


A film rendezői székében Rob Marshall foglal helyet, aki többek között A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken című filmen is dolgozott, valamint a 2018-ban megjelent Mary Poppins visszatéren is. A tapasztalt filmes személy elmondása szerint a válogatók során minden etnikumot meghallgattak Ariel szerepére, tehát egyáltalán nem volt eltervezett hírverés a döntése mögött.

Szimplán úgy érezte, hogy Balley hangja annyira „jellegzetes, éteri és gyönyörű”, mely tökéletesen passzol abba a világba, amit vászonra szeretne vinni. Mindezek mellett azt is elárulta, hogy egyáltalán nem számított ekkora visszhangra az előzetes publikálása után, és nagyon meglepték őt a reakciók.

„Nem számítottam erre, mert úgy éreztem, hogy bizonyos értelemben már túl vagyunk ezen a dolgon. De aztán rájössz, hogy talán mégsem. Nagyon megható volt számomra, hogy láttam, mennyire fontos ez a fajta casting a világ számára”

— mondta Marshall a pozitív megnyilvánulásokkal kapcsolatban.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szerepválasztást nagyon sokan ellenezték, éppen ezért indult el a #NotMyAriel hashtag a Twitteren. Ezeket a rosszindulatú megjegyzéseket és előítéleteket magának a színésznőnek is nehéz volt feldolgozni, aki a családjára tudott támaszkodni a nehéz helyzetben. A Variety cikkében így idézték Balley szavait:

„Inspiráló és gyönyörű dolog volt hallani a bátorító szavaikat, amikor azt mondták nekem: »Nem is érted, mit tesz ez értünk, a közösségünkért, az összes kis fekete és barna lányért, akik majd meglátják magukat benned«.

Mit tett volna ez — ha az ő gyerekkorában lett volna egy ilyen karakter — velem, hogyan változtatta volna meg az önbizalmamat, a magamba vetett hitemet, mindent. Olyan dolgok, amelyek mindenki másnak olyan kicsinek tűnnek, számunkra nagyok."

A film 2023 májusában jelenik meg a mozikban.