Aukció

Klimt utolsó portréja 80 millió dolláros rekordot érhet el egy aukción

Az 1917-es festmény a nyári londoni aukciós szezon sztárjaként június 27-én kerül árverésre a Sotheby's aukcióján.

A Sotheby's elárverezi Gustav Klimt utolsó portréját, a Dame mit Fächer (Hölgy legyezővel) című 1917-es festményt, és arra számít, hogy több mint 65 millió fontért (28,5 milliárd forint) kel el, ami rekordbecslést jelent egy festményért az Egyesült Királyságban és Európában.

Az aukciósház a nyári londoni aukciós szezon sztárjaként, valamint az Európában valaha kínált egyik legszebb és legértékesebb műalkotásként hirdeti a festményt, amely korábban 1994-ben a Sotheby's-nél New Yorkban kelt el 11,6 millió dollárért.

Az árverésre június 27-én kerül sor.

A Sotheby's a festmény magas becslését az osztrák művész munkáinak korábbi aukciós és magáneladásain alapozta, valamint azon, hogy Klimt aranykorának legtöbb megrendelésre készült portréja múzeumi tulajdonban van, vagyis csak nagyon kevés kerül nyilvános vagy magáneladásra.

Az Adele Bloch-Bauer II. portréja (1912) például 2006 novemberében a Christie's New York-i árverésén rekordáron, 87,9 millió dollárért kelt el, ami több mint 3,5-szerese a 18 millió és 25 millió dollár közötti becsült árnak.

A Bloomberg szerint a vevő Oprah Winfrey volt, aki állítólag magánúton 150 millió dollár körüli összegért adta el a művet 2016-ban. Az Art Newspaper szerint az Adele Bloch-Bauer I. portréját 2006-ban állítólag 135 millió dollárért adták el Ronald Laudernek a New York-i Neue Galerie számára.

Gustav Klimt H\u00f6lgy legyez\u0151vel c\u00edm\u0171 festm\u00e9nye

Fotó: Wikipedia

Frauenbildnis, Ria Munk III portréja 2010-ben a Christie's londoni árverésén 27,9 millió dollárért kelt el, míg a Sotheby's 2017-ben a londoni impresszionista és modern művészeti esti árverés keretében 59,1 millió dollárért adta el Klimt 1907-es Bauerngarten (Blumengarten) című festői kerti munkáját.

A múlt hónapban Klimt Insel im Attersee című vízi tájképe a New York-i Sotheby's aukciósházban hétperces licitháborút követően 53,2 millió dollárért kelt el egy japán magángyűjtőnek, jóval meghaladva a 45 millió dollár körüli becsült árat.

A Dame mit Fächer (Hölgy legyezővel) nem sokkal a művész halála után került Erwin Böhler bécsi iparmágnás tulajdonába. Böhler családja Klimt és Egon Schiele festő közeli barátja és pártfogója volt. A család még Klimttel együtt is nyaralt egy Salzburg melletti tónál, amely a művész számos tájképi alkotásának ihletője volt.

A festmény végül Erwin bátyjára, Heinrichre, Klimt közeli barátjára, majd a festő halála után, 1940-ben Heinrich feleségére, Mabelre szállt. A következő tulajdonos Rudolf Leopold bécsi műgyűjtő és múzeumigazgató volt, aki 1952-ben szintén Mabel Böhlertől vásárolt számos Schiele-művet. A jelenlegi tulajdonos családja 1994-ben a Sotheby's New York-i árverésén szerezte meg a Dame mit Fächer-t. A Sotheby's nem fedte fel a család kilétét és a mostani eladás okát.

A Dame mit Fächer legutóbb a bécsi Belvedere Múzeumban 2021-22-ben megrendezett Gustav Klimt utolsó művei című kiállításon szerepelt, és a Sotheby's 1994-es árverésén történt megvásárlása óta először volt látható a nyilvánosság előtt.

Helena Newman, a Sotheby's Europe elnöke az Art Newspaper-nek elmondta, hogy a portré iránt erős ázsiai érdeklődésre számít, mivel Klimt a művész lótuszvirágokat, főnixeket és sárkányokat ábrázol a háttérben, valamint a meg nem nevezett nő ruháján látható motívumok miatt.

„Klimt azon ritka művészek közé tartozik – Modigliani, Picasso és Giacomettivel együtt –, akiknek munkái 100 millió dollárnál többet értek el aukción.”