klimt-festmény

Mesterséges intelligenciával színeztek újra több Klimt-festményt​

A Google Art's and Culture egy új interaktív kiállítással örvendezteti meg az érdeklődőket, ahol a látogatók végigkísérhetik Gustav Klimt életútját, megcsodálhatják műveit, inspirációit és hagyatékát.Klimtre a szecessziós vonások nagy hatást gyakoroltak festményei elkészítésénél: finoman kidolgozott, apró részletekkel ellátott, egyedi témákat különlegesen megformálva mutatott be, mindemellett pedig hemzsegtek az erotikus tartalmaktól. Művei nagy részét az 1800-as évek végén és a következő évszázad hajnalán készítette.

A kiállítás messze legkülönlegesebb része a színes változatban is megtekintető Medicine, Philosophy és a Jurisprudence nevet viselő alkotások. Különlegességük abban rejlik, hogy 1945-ben, a világháború végén egy tűzesetben elvesztek, és eddig csupán fekete-fehérben, egy analóg fénykép segítségével lehetett őket megnézni.

Egészen mostanáig!

Franz Smola, az Austrian Gallery Belvedere kurátora Emil Wallnerrel, a Google Arts & Culture Lab rezidensével közösen dolgozott ki egy algoritmust, mely képes arra, hogy nagyjából teljesen visszaadja az adott mű eredeti színvilágát. A szóban forgó Klimt-festmények esetében hatalmas mennyiségű adathalmazra volt szükség, továbbá felhasználták a festő fennmaradt munkáinak az árnyalatait is.

„Az eredmény számomra meglepő volt, mert még azokon a helyeken is tudtunk színezni, ahol nem volt ismeretünk, a mesterséges intelligenciával jó feltételezéseink vannak arról, hogy Klimt milyen színeket használhatott"

– nyilatkozta Smola.

A képek leleplezésekor ezeket túlságosan pajzánnak és pornográfnak tartották, végül pedig egy magánszemélynek lettek eladva.

Forrás: ARTnews