Moctezuma uralkodó tollkoronája

Ausztria nem adja kölcsön Mexikónak a híres azték tollas koronát

Ausztria úgy döntött, nem adja kölcsön Mexikónak a bécsi Etnológiai Múzeumban (Weltmuseum) őrzött híres azték tollas fejdíszt annak ellenére, hogy a spanyol hódítás 500. évfordulóján állította volna ki Mexikó.

Tenocstitlan azték főváros 1521 augusztusi lerombolásának emlékére szerette volna a közép-amerikai ország kölcsönkérni a Moctezuma uralkodó tollkoronájaként ismert történelmi kincset. A spanyolok az 1521-es ostrom után lerombolták Tenocstitlant, romjain építették fel Mexikóvárost.

„A szállítás során jelentős a károsodás kockázata, ezért nem teljesíthető a kérés"

– írta vasárnapi közleményében az osztrák művészeti és kulturális államtitkárság.

Ausztria tudatában van annak, mekkora a fejék szimbolikus és történelmi jelentősége Mexikó számára. Az államtitkárság azt is közölte a dpa-val, hogy egy osztrák-mexikói tudományos jelentés évekkel ezelőtt megállapította, hogy a műtárgy rendkívül törékeny.

A híres fejdísz csaknem egy méter széles, a Peruban élő mókuskakukk, az azúr kotinga és az azték mitológiában nagy szerepet játszó, ma Guatemala nemzeti jelképének számító quetzal (vagy kvézál) madár összesen több mint 450 darab élénk színű tollából készült, amelyek egy arannyal és ékszerekkel borított koronát díszítenek. A múzeum szerint ez az egyetlen, amely a hasonló ereklyék közül fennmaradt.

A bécsi kutatók azonban úgy tudják, a fejék nem II. Moctezuma – vagy Montezuma – azték uralkodóé, hanem egy papé volt. A fejékről az Etnológiai Múzeum szerint úgy tudni, a 16. században érkezett Európába, később II. Ferdinánd osztrák főherceghez került. Az évek során Mexikó többször kérte vissza az ereklyét.

II. Moctezuma leszármazottja, Blanca Barragan Moctezuma arra készül, hogy pert indít Ausztria ellen a visszaadás kikényszerítésére. Az osztrák kulturális államtitkárság nem fűzött kommentárt a tervezett perhez, és nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy gondolkodnak-e valamilyen megoldáson. Azt azonban mind a hivatal, mind a múzeum hangsúlyozta, hogy a mexikói állampolgárok ingyen látogathatják a kiállítást.

(MTI)