Banksy Charlie Brown graffitije

Méregdrágán kelt el a Charlie Brownt ábrázoló Banksy festmény

A Miami Art Weeken kiállítva azonnal gazdára talált a titokzatos művész alkotása, az összeg pedig, amit kifizettek érte, szinte hihetetlen.


A kiállítás november 28-tól december 4-éig tart, ezalatt az idő alatt pedig a művészetrajongók számára kiváló lehetőség kínálkozik bámészkodásra, az alkotók megismerésére, illetve vásárlásra is. Az idei eladások növelése érdekében egy ismert Banksy nyomatot is kikiáltásra bocsájtottak, amit a Hypebeast cikke szerint 4 millió dollárért vásárolt meg a szerencsés licitáló, ami átszámítva több mint 1 milliárd Ft.

A képen a közismert képregényhős, Charlie Brown szerepel. Charlie, Snoopy legjobb barátja a legtöbb nemzetközi újság humor- és képregény oldalain állandó szereplő. Banksy, az ismeretlen graffitiművész ezt az ismertséget kihasználva elsőnek egy falra fújta fel a fiút Los Angelesben még 2011-ben.

A karaktert egy cigivel a szájában és egy benzines kannával kezében ábrázolta, készen arra, hogy az épületre öntse tartalmát, majd felgyújtsa azt. A polgárpukkasztó kép nyomatát egy amerikai gyűjtő vásárolta meg.

Az Art Miami területén most egy hatalmas Banksy-tárlat is helyet kapott. Ott raktározzák olyan híres munkáit, mint például a Keep it Real, a Flower Thrower Original, a Stretched Pulp Fiction, a Rat at Heart és még sok mást. Áraik 650 ezer és 6,6 millió dollár között mozognak (hozzávetőlegesen 208 millió Ft és 2 milliárd forint között).


Nyitókép: Flickr/Lord Jim