Ringo Starr, Paul McCartney, George Harrison és John Lennon Londonba érkeznek ausztráliai turnéjuk után 1964 július 2-án.

Paul McCartney szerint John Lennon kezdeményezte a Beatles feloszlását

Paul McCartney a BBC Rádiónak adott interjújában a rocktörténelem egy mindeddig homályos részletére világított rá: a zenész elmondta, hogy nem ő, hanem John Lennon volt az, aki először indítványozta a Beatles feloszlatását.

Több mint ötven éve oszlott fel a rocktörténet egyik legsikeresebb együttese, Paul McCartney, John Lennon, George Harrison és Ringo Starr a saját útján indult tovább, de a szakítás miatt sok rajongó mindeddig főleg McCartney-t hibáztatta.

A zenész a BBC Radio 4-nek adott, október 23-án adásba kerülő interjújában most tiszta vizet öntött a pohárba. Az interjú a Get Back című, Peter Jackson által készített, a zenekar utolsó hónapjait bemutató tévésorozat, és McCartney The Lyrics című könyvének novemberi megjelenése előtt készült.

„Nem én kezdeményeztem a szakítást. Az a mi Johnnynk volt"

– fogalmazott.

A 80. születésnapját jövő nyáron ünneplő McCartney elmondáa szerint „élete legnehezebb időszaka" volt, és szerette volna, ha az együttes tovább működik, különösen azért, mert mindössze nyolc év együttlét után még mindig „elég jó anyagokat" készítettek.

Abbey Road, Let It Be, nem rossz. Ez volt az én zenekarom, ez volt a munkám, ez volt az életem, úgyhogy azt akartam, hogy folytatódjon"

– mondta a This Cultural Life című rádióműsorban.

A zenész szerint ha Lennon nem lépett volna ki, a Beatles talán sokkal tovább maradt volna együtt. Felidézte, hogy Lennon új életet akart kezdeni Yokóval, amiért nem kárhoztatja. Mint mondta, „nagyszerű pár voltak", nagyon erős volt a kisugárzásuk.

A legenda szerint McCartney volt az, aki 1970-ben egyoldalúan feloszlatta a zenekart, amikor egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a Beatles már nem létezik. Azzal is vádolták, hogy elrontotta a csoport dinamikáját, amikor ügyvédeket kért fel a vitáik rendezésére. Mint mondta, ezzel a teherrel azóta is küzd.

Ezzel együtt kellett élnem, mert az emberek ezt látták. Csak annyit tehettem, hogy nemet mondtam"

Arra a kérdésre, miért döntött úgy, hogy szólóban folytatja, McCartney válaszában úgy fogalmazott:

Álljunk meg itt. Nem én vagyok az, aki a szakítást kezdeményezte. Nem, nem, nem, nem. John egy nap besétált a szobába, és azt mondta, hogy elhagyja a Beatlest. Ez váltotta ki a szakítást, ugye?"

A banda feloszlása körül az okozta a zűrzavart, hogy az együttes új menedzsere, Allen Klein azt kérte tőlük, hallgassanak a szakításról, amíg ő lebonyolít néhány üzletet.

Így néhány hónapig tettetnünk kellett magunkat. Furcsa volt, mert mindannyian tudtuk, hogy ez a Beatles vége, de nem tudtunk csak úgy elsétálni"

– mesélte McCartney, aki végül megelégelte a titkolózást, és előállt a Beatles feloszlásával.

Elmondása szerint az ügyvédekre azért volt szükség, hogy megóvják a Beatles örökségét.

Küzdenem kellett, és az egyetlen mód, ahogyan harcolhattam, az volt, hogy bepereltem a többi Beatles-tagot, mert ők Kleinnel tartottak. És ezt évekkel később meg is köszönték nekem."

McCartney egy 60 éve nem látott dal felfedezéséről is beszámolt: a Tell Me Who He Is című számot Lennonnal együtt írta. Mint mondta, nagy meglepetés volt számára, bár az ő kézírásával íródott, már nem emlékezett rá, egy szerelmes balladának készült, de nem vették fel.

A zenész az interjúban arról is beszélt, hogy egy rég elveszettnek hitt, Lennonnal közösen írt rádiójáték forgatókönyve is előkerült. A négy oldalnyi párbeszéd egy anya és lánya, valamint az emeleten lakó titokzatos albérlőjük körül forog.

Évek óta mondogatom az embereknek, hogy én és John írtunk egy darabot. Elég vicces dolog, a címe Pilchard, és tulajdonképpen a messiásról szól."