Kirándulások Bécsben és környékén

Kirándulások Bécsben és környékén

Mindegy milyen évszakban járunk Bécsben, a főváros és környéke számtalan programlehetőséggel várja látogatóit. Bécs nemcsak a művészet és történelem rajongóinak nyújt felejthetetlen élményeket, hanem a gasztronómia és a szórakozás kedvelőinek is. Felfedezhetjük a város ikonikus nevezetességeit, mint a Bécsi Állami Operaház és a Schönbrunni kastély. Élvezhetjük a Ringstrasse nyüzsgését egy bécsi kávéház ablakából vagy ellátogathatunk a híres adventi vásárba, és akár egy teljes napot eltölthetünk a városhoz közeli Familypark vidámparkban is. A lehetőségek tárháza végtelen, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb látnivalókat és kirándulási lehetőséget Bécsben és környékén.


6 nevezetesség, ami mellett nem érdemes csak úgy elsétálni Bécsben

Az Opera és környéke

A Bécsi Állami Operaház a város központjában kanyargó Ringstrassén található, amely Bécs egyik legfontosabb sugárútja, tele történelmi és kulturális nevezetességekkel. Az Operaház közvetlen közelében található az Albertina, a világ egyik legnagyobb grafikai gyűjteményével, valamint itt kapott helyet a bécsi Szépművészeti és Természettudományi Múzeum is. A Hofburg, az egykori császári palota, és a neogótikus Bécsi Városháza is a közelben helyezkedik el, így az Operaház környéke Bécs kulturális életének központi része. A környéken számtalan híres kávézó, cukrászda és fagyizó is található, ahol érdemes kipróbálni a Sacher-tortát vagy az almás rétest egy bécsi feketével.

Stephansdom

A Stephansdom, Szent István-Székesegyház, Bécs egyik legfontosabb történelmi és vallási épülete. A székesegyház jellegzetes tornyába 343 lépcsőfok vezet fel. Megéri felmászni, a 136 méter magas „Steffl” csodálatos panorámát kínál Bécs városára. Az altemplomban pedig a középkori hagyományokhoz híven, a Habsburg-család néhány tagjának szívét helyezték el.

Schönbrunni kastély és park

A kastély a Habsburg-dinasztia nyári rezidenciájaként szolgált volt. Az 1441 szobából “csak” 40 látogatható a turisták számára. A kertben található a híres Neptun-kút és a Gloriette, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra. A kastély parkjában számos télikert és pálmaház található, valamint a világ legrégebbi állatkertje is.

Belvedere palota

Az egykori palota ma galériaként ad otthont számos híres osztrák művész mesterműveinek, mint Gustav Klimt, Egon Schiele vagy Oskar Kokoschka. A kertjei francia stílusúak, szimmetrikusan rendezettek, és gyönyörű szökőkutakkal, szobrokkal díszítettek. A Felső-Belvedere egyik legnagyobb kincse Klimt „A csók” című alkotása, amely az egyik legismertebb mű az osztrák művészet történetében.

Práter és az óriáskerék

A Práter a bécsiek kedvelt szabadidős parkja és az egyik legnagyobb kiterjedésű zöldterület a városban, amely eredetileg vadászterület volt. A park legikonikusabb eleme az 1897-ben épült Óriáskerék, amely a világ egyik legrégebbi ilyen jellegű építménye. A kerék egy-egy fordulója során csodálatos kilátás nyílik Bécs városára. A Práterben található még a Vidámpark, valamint a kisvasút, amely a parkon keresztül haladva nyújt különleges élményt, és a park különböző részeit köti össze.

Adventi vásár

A bécsi adventi vásár (Christkindlmarkt) Európa egyik legrégebbi és legismertebb karácsonyi vására, amelynek gyökerei a 13. századig nyúlnak vissza. A városban több helyszínen is találhatunk adventkor vásárokat, azonban a leghíresebb mind közül a Rathausplatzon felállított, ahol az ünnepi hangulatot hatalmas karácsonyfa, fényinstallációk, és kézműves bódék teszik varázslatossá. A bécsi adventi vásár egy másik különlegessége a "Bécsi Jégálom" korcsolyapálya, valamint a gyerekek számára szervezett programok, mint a karácsonyi mesevonat és a "Christkindl Posta", ahol leveleiket adhatják fel az angyalkáknak.

Látnivalók és programok Bécs környékén

Familypark

A Bécs közelében található Familypark Ausztria legnagyobb vidámparkja, amely minden korosztály számára kínál szórakozást. A Familypark számos tematikus zónával rendelkezik, ahol izgalmas hullámvasutak, interaktív játékok és látványos vízi attrakciók várják a látogatókat. A park különösen népszerű a családok körében, hiszen a kisebb gyerekek számára is bőven akadnak biztonságos, de mégis szórakoztató lehetőségek, miközben a nagyok sem unatkoznak.

Wachau völgye

A Wachau völgy egy UNESCO Világörökségi helyszín, amely Bécstől mintegy 80 kilométerre nyugatra található. A völgyet a Duna szeli át, és híres festői szépségéről, borairól és középkori városairól, mint Dürnstein, ahol a legenda szerint Oroszlánszívű Richárdot tartották fogva. A régió számos kiváló borászatot kínál, ahol megkóstolhatjuk a híres Grüner Veltliner fehérbort. A völgyben található számos kolostor, pl. a Melki apátság, templom és kastély is.

Seegrotte és a Laxenburgi kastély

A Seegrotte Európa legnagyobb földalatti tava, kialakulása azonban nem a természet munkájának köszönhető. Az egykori gipszbánya, 1912-ben, egy robbanás következtében földalatti tóvá alakult. A második világháború alatt a barlangot a németek titkos repülőgépgyárként használták, a látogatók manapság pedig csónakokkal fedezhetik fel ezt a titokzatos világot. A Laxenburgi kastély Ausztria egyik legfigyelemreméltóbb kastélya. Fő vonzereje, hogy Európa egyik legszebb, legromantikusabb, gyönyörűen gondozott kastélyparkjával rendelkezik. A hangulatot pedig tovább fokozza csónakázásra csábító tavával, lovagkort idéző mesebeli várával, varázslatos barlangjaival és változatos látnivalóival.


(X)