A közép-kelet-európai művészet bemutatására és népszerűsítésére létrehozott budapesti Q Contemporary nonprofit kiállítótér 2021. szeptember 21-én nyílik Budapesten.

Egyedülálló gyűjteménnyel vár minket egy új budapesti kiállítótér

A közép-kelet-európai művészet bemutatására és népszerűsítésére létrehozott budapesti Q Contemporary nonprofit kiállítótér 2021. szeptember 21-én nyílik.


A Queenie Rosita Law által alapított Q Contemporary a közép-kelet-európai művészet legjavának kínál bemutatkozási lehetőséget, írja az Artmagazin. A Q Contemporary létrejöttét a kelet-közép-európai posztkommunista régió társadalmi-gazdasági változásaira reflektáló művészeti tehetségek feltörekvő generációja inspirálta. A Balkántól a korábbi Szovjetunió ellenőrzése alatt álló területekig a régió kortárs művészetét erős történelmi és társadalmi különbségek jellemzik, melynek eredményeként számos kiváló alkotó háttérbe szorult a globális művészeti piacon.

Az intézmény a decemberig látható XY_now Q_now című csoportos kiállítással nyitja meg kapuit, mely a közép-kelet-európai régióban élő és tevékenykedő, a 20. század utolsó, úgynevezett Y vagy millenniumi generációjától és az annak tagjait időben megelőző X generáció művészeitől mutat be emblematikus alkotásokat. A tizenhét művész munkáin keresztül találkozhatunk a régió kollektív történetének és hivatkozott hagyományainak feldolgozásaival és az azokra tett reflexiókkal, de építészeti és a művészettörténeti előképek újrahangolásával vagy akár a 20. század utolsó évtizedeit fémjelző technokultúra (utó)hatásaival is.