Charles Dickens

Egy programozó fejtette meg Charles Dickens legnagyobb rejtélyét ​

Egy 160 éves kérdésre került pont ezzel a megoldással, de nem egy irodalomtörténész, hanem egy programozó találta meg a rejtély kulcsát.


Dickens halálával nem csak művei, hanem saját, kézzel írott magánlevelei is az utókorra maradtak. Ezeket viszont eddig szinte lehetetlen volt megfejteni, ugyanis az író egy sajátos gyorsírási rendszerrel titkosította szellemi tulajdonát. Ezt a fajta írásmódot Dickens az ördög kézírásának nevezte.

Már egészen fiatalon elsajátította ezt a képességet, ugyanis egy ideig gyorsíróként hasznosították újságírói tudását a parlamenti viták tudósításaikor. A nehézkes tanulási folyamatról a Copperfield Dávidban is részletesen ír, ugyanis annak a történetnek a megírásakor rengetegszer merített saját életének az eseményeiből.

A The Dickens Code nevezetű projekt 300 fontot, vagyis 126 ezer forintot ajánlott annak, aki segít megfejteni a titkos jelképeket, ugyanis a szakértők elakadtak a kódfejtésben. A verseny győztese Shane Baggs programozó lett, aki — bár saját bevallása szerint nem olvasott egy Dickens-könyvet sem – pár hét tanulmányozás alatt a szöveg közel 70 százalékát sikeresen lefordította.

A megfejtett dokumentum egy 1859-es levél, melyet akkor írt, amikor a Két város regényéből indított sorozatot. Az üzenet dühös hangvételű, ugyanis a szerző szót emelt a kiadó egyik döntése ellen. A szöveg még nincs lefordítva teljes egészében, így a verseny és a rejtély bizonyos szinten tovább folytatódik. Sok titok övezi még a híres írót, de egyre közelebb vagyunk az életmű teljes feltárásához.


Nyitókép: Instagram/_charlesdickens
Forrás:
Könyves Magazin