Dávid-szobor

8 érdekesség a Dávid-szoborról, amit még biztos nem hallottál

Firenze elkápráztat képtáraival és építészeti remekeivel, nem csoda, ha arra jártodban minden nem is fér bele a napirendedbe. De egy dolgot biztosan ne hagyj ki: a reneszánsz szobrászat egyik leghíresebb alkotásának megtekintését. Azt talán még nem tudtad, hogy Michelangelo Dávid-szobra nemcsak egy lenyűgöző óriási figura, hanem különböző titkok is övezik. Ezeket gyűjtöttük most össze.


1. Óriási

A kolosszális figura több mint 5 méter magas, ami egy 2 emeletes épületnek felel meg. Egy hatalmas carrarai márványtömbből faragták.

2. Rossz alapanyag

A szobornak szánt kivágott tömb megsérült a munka kezdete előtt. Két szobrászt bíztak meg a szobor elkészítésével, de egyikük sem tudta sikeresen megmunkálni a rendelkezésére bocsátott rossz minőségű követ, így kénytelen volt Michelangelo átvenni az irányítást.

3. Miért néz oldalra?

Michelangelo azért volt képes megmunkálni a követ, mert alkalmazkodott annak korlátaihoz. Dávid azért néz oldalra, mert a tömb túl keskeny volt ahhoz, hogy előre tekintsen. A lábak helyzete sem véletlenül alakult így: már volt ott egy lyuk a kőben, mielőtt nekilátott volna a mester a faragásnak.

4. A fiatal szobrász

Michelangelo még csak 26 éves volt, amikor nekilátott a munkának, és 2 éven át dolgozott rajta. Akkoriban már ismert szobrász volt, mivel 24 évesen elkészítette a Pietàt.

5. Túl nagy lett

A Dávid-szobrot eredetileg a firenzei székesegyház mennyezetvonalára szerették volna tenni, de túl szép és túl nagy lett ahhoz, hogy oda felhúzzák, így inkább a Palazzo della Signoriában lelt nyughelyére. 1527-ben politikai zavargások következtében a szobor bal karja eltört. A darabokat Giorgio Vasari festő, művészettörténész, illetve a szintén festő Francesco Salviati gyűjtötték össze. 1873-ban a firenzei Accademia Galériába költöztették, hogy megóvják az időjárás viszontagságaitól.

6. Egyetlen pici izom

Az alkotás a modern anatómiai vizsgálatok szerint is tökéletes, csak egy pici izom hiányzik a hátából. Michelangelo, aki lelkiismeretesen tanulmányozta az anatómiát, tisztában volt ezzel, azt írta, hogy a márvány hibája korlátozta.

7. Dudorodó nyaki véna

Dávid nyakán a nyaki véna kidudorodik, ami azt illusztrálja, hogy a fiatal pásztor a félelem vagy izgalom állapotában van. Michelangelo valószínűleg tisztában volt vele, hogy ez a keringési rendszer egyik jellemzője, de az orvostudomány csak 124 évvel később fedezte ezt fel.

8. Ideál

Bár Dávid az idealizált férfi alakot képviseli, Michelangelo alkotása sokkal naturalisztikusabb, a görögöket messze felülmúló anatómiai ismeretekben gyökerezik.

Forrás: Travelo

Nyitókép: Shutterstock