csokoládényulak

Idén sem jutunk olcsón húsvéti csokinyúlhoz

Idén 5%-kal kevesebb, körülbelül 228 millió csokoládényulat gyártottak húsvétra a német édességgyártók, mindezt a megemelkedett kakaóáraknak köszönhetjük. Itthon még mindig jól fogy a csoki húsvétkor, de a vásárlók jobban megnézik, mire költik a pénzüket.



A csokoládényulak gyártása nem igazán gazdaságos: többe kerül, mint az azonos mennyiségű kakaót tartalmazó csokoládétábláké. A többletköltség termékenként körülbelül 0,50-1,50 euró (200-600 forint).

Ez a megnövekedett költség természetesen megmutatkozik a fogyasztói árakban is, ezért kerülnek a húsvéti csokifigurák kétszer-háromszor annyiba, mint a hasonló mennyiségű csokoládét tartalmazó egyéb termékek. A termékek összetett kialakítása okozza többek között a felárat, valamint a logisztikai és tárolási kihívások. A termékek közel felét Németországban fogyasztják el, a többit exportálják –írja a haszon.hu.

Vigyázzunk a mértékre: Ennyi csokoládét kell megenned, hogy belehalj

Ha a hazai helyzetet nézzük, húsvétkor itthon az édességeladások jellemzően 15-20 százalékkal emelkednek meg az év többi részéhez képest. Azonban az Economxcikkéből az is kiderül, hogy a fogyasztók egyre inkább figyelnek az ár-érték arányra, inkább a saját márkás vagy kedvezőbb árkategóriájú, de jobb minőségű termékeket választva.

Idén szinte biztos, hogy a csokoládék, cukorkák és más ünnepi édességek drágábbak lesznek, mint tavaly. A termelési költségek nagy mértékű növekedése ellenére azért a gyártók igyekeznek reális árakon adni termékeiket. A fogyasztók így valószínűleg ugyanannyi vagy kisebb mennyiséget vásárolnak majd a jobb minőségű árukból.

Csokinyuszi \u00e9s csokitoj\u00e1sok kicsomagolva

Fotó: Unsplash

Fontos megjegyezni, hogy októberben a kakaó ára még csak 6 500 dollár (2,3 millió forint) volt, idén tavasszal pedig visszakorrigálták a tizenkétezer dolláros (4,3 millió forintos) szintről 8 000 dollárra (2,8 millió forintra).

​Mi a helyzet a lejárt szavatosságú csokoládékkal?

A Nébih összeállított egy listát arról, hogy az egyes élelmiszerek minőségmegőrzésük után mennyi ideig fogyaszthatóak. Eszerint a csokoládét a csomagoláson feltüntetett határidő után még három hónapig elfogyaszthatjuk, de fontos, hogy megfelelő körülmények között legyenek tárolva.

Még 2 hónapig fogyasztható: olaj, zsír, tejpor, chips, sós ropogtatnivalók

Még 3 hónapig fogyasztható: aszalványok, müzli, gabonapehely, fagyasztott termékek, édes keksz, kemény cukor, csokoládé

Még 6 hónapig fogyasztható: üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök

Még 9 hónapig fogyasztható: UHT tej, UHT tejszín, só, cukor, édesítőszerek, rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek (például pudingpor, kakaó, fűszerek stb.), száraztészta, szószok (ketchup, mustár, majonéz), gabonafélék (liszt, búzadara, kuszkusz stb.)

Még 12 hónapig fogyasztható: konzerv (gyümölcs, zöldség, hús, hal, készétel), ásványvíz, méz, lekvár, kávé, tea kakaópor

Nyitókép: Shutterstock