Chris Wolston

Egyet otthonra? − ilyen elképesztő ölelő székeket gyárt egy amerikai képzőművész

Chris Wolston amerikai művész és formatervező az emberi test és a bútorok összeolvadásának lehetőségeit kutatja − az eredményei pedig igen meghökkentőek. Te beszereznél egyet az otthonodba?


A kolumbiai Medellínben található stúdiójában alkotta meg a Wolston Nalgona-sorozatát, amellyel a dél-amerikai ország mimbre, azaz fonott szék hagyományait gondolta újra.

A kollekció készítésének folyamatát dokumentáló videóban Wolston elmagyarázza, hogy „a Nalgonák egyszerre szék és egy emberi forma, amely átölel".

A megemelt, kacskaringós karok, ívelt lábak és fenék beépítésével Wolston munkái a játékosságot és az örömöt a bútortervezés praktikusságával vegyítik. Az eredmény egyedi, humanista és barátságos.

A művész helyi szövőkkel dolgozik együtt Medellínben, és a kolumbiai Amazonasból származó fonott fűzfát használ. Wolston a folyamatot a műtermében kezdi a szék próbaszerű formáinak agyagból való megformálásával, majd elkészíti a végső tervrajzokat, mielőtt a fonott anyaggal kezdene dolgozni.

A tapasztalt szövők, akik évtizedek óta gyakorolják a mesterséget, lassan, de biztosan életre keltenek minden egyes darabot, sorról sorra, részletről részletre.

Chrisnek hamarosan Los Angelesben nyílik önálló kiállítása, ahol talán furcsa antropomorf ülőalkalmatosságai is felbukkannak.

Forrás: Colossal

Nyitókép: Pinterest