met museum new york

Mi inspirálta legjobban Walt Disney-t? – Új kiállítás a New York-i MET-ben

A Metropolitan Museum of Art új kiállításán Walt Disney munkásságába lehet egy kicsit jobban belelátni, különösképpen abba, hogy honnan is merítette a mesefilmek dizájnötleteit. Mint kiderült, Disney rajongott a francia dekorációs művészetért, hiszen előszeretettel alkalmazta stílusjegyeit alkotásainál.


Walt Disney munkássága nemcsak generációk gyerekkorát határozta meg, de ahogy telik az idő, egyre inkább értékeljük a rajzfilmeket művészeti alkotás mivoltukban is. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a világ egyik leghíresebb múzeuma, a New York-i Metropolitan Museum of Art új kiállítását aköré szervezte, hogy bemutassa, hogyan inspirálta Disney-t az európai művészet és kultúra látványvilága.

A kedvenc Disney-rajzfilmjeinkben szereplő rózsaszín kastélyok, beszélő kanapék, díszes tárgyak kinézetét mind-mind a párizsi rokokó pazar szalonjaiból emelték át. Az Inspiring Walt Disney: The Animation of French Decorative Arts című kiállítás keretein belül faliszőnyegeket, órákat, porcelánokat és sok egyéb apróságot kiállítva tárják fel az európai vizuális kultúrát, és ezeket pontosan kötik össze olyan híres mesékkel, mint a Hamupipőke vagy a Szépség és a szörnyeteg. Előbbi előszeretettel használta a gótikus stílusú építészetet háttérnek, utóbbi pedig a rokokó díszes használati tárgyait jelenítette meg.

Ez az első olyan kiállítása a MET-ben, ahol Walt Disney munkásságát érintik. A tárlaton a 18. századi európai díszítőművészet és dizájn 60 alkotását mutatják be a Disney-archívumokból származó 150 produkciós műalkotás mellett.

A kiállítás kísérőjeként egy könyvet is kiadtak, amiben a kurátorok munkájáb mesélik el az adatgyűjtéstől kezdve egészen a megtekinthető darabok beszerzéséig. A kötetet 50 dollárért lehet megvásárolni, vagyis átszámítva nagyjából 16 ezer forintért. A kiállítást egészen március hatodikáig nézhetjük meg.

Nyitókép: 123RF