Eddie Redmayne A dán lány című filmben

Eddie Redmayne ma már nem vállalná el A dán lány főszerepét

A színész szerint hiba volt transz karaktert alakítani a filmben.

Eddie Redmayne egy interjúban nemrég elmondta, nem vállalná el A dán lány szerepét, ha most felajánlanák, írja a Guardian. A színész a Sunday Timesnak nyilatkozva egyetértett abban, hogy a filmben való szereplés miatt annak idején kapott kritikák jogos voltak.

„A legjobb szándékkal készítettem azt a filmet, de úgy gondolom, hogy hiba volt. "

Redmayne hozzátette, szerinte a legtöbb frusztrációt a szereposztás okozza, miután sok ember még mindig nem kap lehetőséget.

„Egyenlíteni kellene, különben folytatni fogjuk ugyanezeket a vitákat."

A 2015-ben bemutatott A dán lány főszereplője a Redmayne által alakított Lili Elbe festőművész, aki 1930-ban, az elsők egyikeként esett át nemváltó műtéten. Elbe 1931-ben, negyedik műtétje után meghalt.

A dán lányt annak idején komoly kritika érte amiatt, hogy Redmayne alakította Elbét. Carol Grant transz író szerint ez visszahanyatlást jelentett és nagyban hozzájárult a káros sztereotípiák kialakulásához, hogy nem sikerült egy transz karaktert megtenni főszereplőnek.

A film ameirkai bemutatóján Redmayne azzal az indokkal védte meg szereposztását, hogy reméli, színészként képes lesz bármilyen szerepet eljátszani, ha tisztességesen és felelősségtudattal játssza azt. A 2015-ös velencei filmfesztiválon a film rendezője, Tom Hooper elismerte, hogy a filmiparnak „problémája" van a transz karakterekkel és színészekkel, és miután megkereste a transz színészi közösségeket, az alkotásnak „40 vagy 50 transz-támogató művésze" lett.

Hozzátette:

„Örülök, hogy elértük, amit elértünk, de biztos vagyok benne, hogy van még mit tenni."

Nyitókép: Instagram / thelastmovieiwatched