Velencében debütál Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje

Velencében debütál Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje

A velencei filmfesztiválon mutatják be Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjét, melynek világpremierje a Venice International Film Critics' Week rangos válogatásában lesz, ahol a Lion of the Future díjért is versenyez.

A szeptember 1-11. között megrendezett 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált idén újra hagyományos formában tartják meg, a hírességeket személyesen megjelenve várják a Lidó vörös szőnyegén, a filmeket pedig újra a közönség előtt vetítik.

„Feszes, szikár, erőteljes, valódi és igaz film, univerzális példázat az anarchiáról és az elnyomásról. Fabricius víziója hibátlan, rendezése elképesztően kortárs, felejthetetlen vizualitással és tartalommal mutatja be egy generáció dühét, lázadását"

– indokolta Beatrice Fiorentino, a szekció igazgatója az Eltörölni Frankot meghívását. A film nemzetközi forgalmazásának jogát a francia Totem Films vásárolta meg, a cég célja, hogy a világon minél több országba eljuttassák az alkotást.

Renata Santoro, a fesztivál képviselője szerint Fabricius Gábor filmje „az első képkockától kezdve csordultig tele van feszültséggel és állandó fenyegetettséggel, a nyitójelenet pedig mestermunka".

Az Eltörölni Frankot főszereplője egy underground zenekar karizmatikus frontembere, Frank (Fuchs Benjámin), aki 1983-ban a vasfüggöny mögött nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe és képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit próbálják elhallgattatni.

A trap underground zenei szcénában Filo művésznéven ismert Fuchs Benjáminról Fabricius Gábor elmondta, hogy egyszerre van benne a keménység és érzékenység, a zene tisztelete és a lázadás, ami a film főhősének, Franknak is lényege.

„Veleszületett előadói tehetsége nem csak zenészként, de színészi energiák megmozgatásán keresztül teszi alkalmassá a főszerep megformálására, izgalmas őt mozgóképen civilként látni és megismerni ebben a szerepben."

Fuchs Benjámin mellett a főbb szerepekben Bánsági Ildikó, Frenák Pál, Lénárt István, Ladányi Andrea, Székely B. Miklós, Waskovics Andrea, Soós Attila és Peer Krisztián lesznek láthatók. A film operatőre Dobos Tamás, vágója Tuza-Ritter Bernadett, hangmérnöke Zányi Tamás, látványtervezője pedig Eggert Ketilsson (Tenet, Dunkirk).

Az Eltörölni Frankot 2021 őszén debütál a hazai mozikban.