Az Emily Párizsban című sorozat egyik jelenete

Panaszt tett Ukrajna az Emily Párizsban egy negatív, ukrán karaktere miatt

Az ukrán kulturális miniszter szerint a sorozat negatív színben tüntetett fel egy ukrán karaktert.

December végén debütált az Emily Párizsban második évada a Netflixen, amely megosztotta a nézők tetszését, hasonlóan az első évad részeihez. A francia és amerikai karakterek mellett egy brit és egy ukrán szereplő is feltűnt, utóbbi kisebb botrányt kavart, írja a BBC.

Az ukrán származású Petrával a főszereplő Emily a francia nyelvtanfolyamon ismerkedik meg, ám barátságuk kérészéletű lesz, miután egy közös shoppingolás alkalmával Petra inkább a lopást választja, minthogy kifizetné a választott ruhákat.

Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter szerint Petra ábrázolása igen sértő az ukránokra nézve, hiszen a nő –amellett, hogy lop – rossz divatérzékkel rendelkezik és fél a kitoloncolástól.

„Az Emily Párizsban egy ukrán nő karikatúráját mutatja, ami elfogadhatatlan és sértő. Külföldön így látják az ukránokat?"

– reagált Tkacsenko.

Az ukrán sajtó szerint Tkacsenko levelet küldött a streaming szolgáltatónak, amelyben panaszt tett Petra ábrázolása miatt.

A sorozat ukrán filmproducer, Natalka Jakimovics eltérő véleményen van:

Tehát egy tévésorozatban a negatív karakterekek bármilyen más származásúak lehetnek, csak ukránok nem? Nyilvánvalóan mindannyian szerettük volna, ha Moszkvából származna, de te nem mindig kapod meg, amit akarsz"

– fogalmazott.

Nem ez az első alkalom, hogy kritika éri a sorozatot a különböző nemzetiségek ábrázolása miatt. Az első évadban a legtöbb kritikát a franciák sztereotip ábrázolása kapta, sokak szerint a franciákat tiszteletlen emberekként ábrázolják, akik svájcisapkát viselnek és gyakran megcsalják a partnereiket.

A második évadban nemcsak az ukrán, de egy új szereplő, a brit Alfie is igencsak sztereotip ábrázolást kapott: a férfi kocsmákban ivással és focinézéssel tölti az idejét és ki nem állhatja Párizst.

Darren Star, a sorozat készítője máshogy látja ezt, korábban azt nyilatkozta, saját tapasztalataiból merített.

„Igazán csodálatos módon szerettem volna bemutatni Párizst, amely arra ösztönzi az embereket, hogy úgy szeressék a várost, ahogy én is"

– nyilatkozta a New York Timesnak.

Nyitókép: Instagram / emilyinparis