Az Inventing Anna című sorozat egyik jelenete

Empátiát kelt az Inventing Anna álörökösnője, pedig nem kéne együttéreznünk

Az Inventing Anna című sorozatot ihlető Anna (Delvey) Sorokin egykori barátnője szerint a produkció „problémás” empátiát válthat ki a nézőből.

A Vanity Fairnek adott, kedden megjelent interjújában Rachel Williams arról beszél, hogy Shonda Rhimes a Netflixen nemrég debütált sorozata hogyan kelt empátiát egy olyan karakter iránt, akiből ez a tulajdonság teljesen ez hiányzik.

Szerinte az Inventing Anna „problémás” empátiát kelthet Anna Sorokin orosz származású német nő iránt, aki a gazdag örökösnőnek, Anna Delvey-nek adta ki magát New Yorkban, és számos nagyágyútól csalt ki több százezer dollárt, melyért 2017-ben 12 év börtönbüntetésre ítélték. Sorokin ebből összesen négy évet ült le, majd jó magaviseletéért tavaly szabadlábra helyezték. Anna Sorokin történetéről itt írtunk hosszabban.

Williams, Sorokin egykori barátja, akitől Anna szintén kicsalt 62 000 dollárt, tapasztalatait a My Friend Anna című könyvben írta le 2019-ben, inspirálta az Inventing Anna szereplőjét, akit Katie Lowes alakít. Noha Williams nem látta az egész sorozatot, „eleget” látott belőle, írja a Hollywood Reporter.

A Vanity Fair szerint a Netflix 320 000 dollárt fizetett Sorokinnak a sorozat jogai miatt, ami azt jelentette, hogy hasznot húzott a történetéből, ahogyan Williams utalt erre.

„Az a tény, hogy egy büntetőjogi magánügyvédet finanszírozott, és úgy döntött, hogy így költi el a pénzt, nem jelenti azt, hogy nem pénzről van szó”

– mondta a lapnak.

Williams emellett aggodalmát fejezte ki a sorozat történetével kapcsolatban is.

„Azt gondolom, hogy ennek az egész narratívának a népszerűsítése és egy szociopata, nárcisztikus, bizonyított bűnöző ünneplése helytelen. Mivel túl sokáig ültem az első sorban [az Anna cirkuszban], jobban tanulmányoztam, hogyan működik egy csaló, mint arra bárkinek szüksége lenne. Nézed a látványt, de nem figyelsz arra, hogy mit árulnak."

Williams szerint a másik gond az, hogy az Inventing Anna aggasztó módon összemossa a tényeket és a fikciókat.

„Ez a történet teljesen igaz, kivéve az összes olyan részt, ami nem” – olvasható a műsorban feltüntetett nyilatkozatban, mellyel kapcsolatban Williams a következőt nyilatkozta:

„Azt hiszem, érdemes megvizsgálni, hogy a féligazság mikor veszélyesebb, mint a hazugság. Ez a felelősségkizárás kellő hitelességet biztosít a műsornak ahhoz, hogy az emberek könnyebben higgyenek [a kitalált elemeknek]. Szerintem ez egy nagyon veszélyes terület. Ráadásul a jelenleg is zajló büntetőjogi eljárásokra is hatással volt.”

Williams nem ment bele konkrét részletekbe azzal kapcsolatban, hogy a sorozat mit csinált jól vagy rosszul, de kifejtette, hogy a narratíva „azt a célt szolgálja, hogy empátiát keltsen egy karakterben, akiből ez teljesen hiányzik”, és az egész projektet „nagyon problematikusnak” nevezte.

Az interjúban Williams utal a Sorokinhoz fűződő kapcsolatának negatív következményeire.

„Ahogy túl sokszor mondtam, ez a legnehezebb dolog, amin keresztülmentem – az árulás éppúgy, mint a pénz. Óriási mértékben elárult valaki, akiben megbíztam. Az egész személyazonossága teljes hazugság volt. Ez valóban az emlékek sorába juttat, és visszatekintve megpróbálod megkeresni az összes akkor elmulasztott jelet.”

Nyitókép: Instagram / inventinganna