Az Encanto című rajzfilm egyik jelenete

Tetszett az Encanto? Ezek a valós helyek inspirálták a mesefilmet

Az Encanto című animációs film hatalmas sikereket arat a megjelenése óta, és ez nem véletlen. A elkészítését hatalmas kutatómunka előzte meg, mely során a rendezők egyenesen Kolumbiába utaztak, hogy testközelből ismerjék meg a kultúrát. Alábbi cikkünkben azokról a helyszínekről lesz szó, melyek a mese látványvilágát inspirálták.


A Disney egyik legújabb, egészestés rajzfilmje az Encanto, amely egy varázslatos család életét mutatja be Kolumbia titokzatos hegységeiben. A főszerepben álló emberek mind különleges képességekkel rendelkeznek. Az ehhez hasonló nagyszabású alkotásokhoz a rendezők és a forgatókönyvírók sokszor tesznek nagyobb utakat adott országokba, hogy minél többet inspirálódjanak a kultúrából.

A mese rendezői — Byron Howard és Jared Bush — és társ-forgatókönyvírójuk Charise Castro Smith éppen ezért látogattak el Kolumbiába, ahol csodálatos helyszínekre bukkantak, melyek végül a történet teljes látványvilágát meghatározták. Elmondásaik szerint többek között afrikai törzsek lakóhelyeire emlékeztető városkákban is jártak. Az ottani kultúrából a zene és a tánc szeretetét utánozták le az Encantohoz.

„Bejártuk az egész országot. Olyan nagyvárosokban jártunk, mint Bogotá és Cartagena, a film egyes részeit pedig erősen inspirálta ez a Salento nevű hely a Valle del Cocora nevű völgy mellett. Ha megnézzük a Madrigálok házának helyszínét, azt is nagyban inspirálta a völgy domborzata. Ott vannak 60 méter magas pálmafélék, melyek sehol máshol nem léteznek a világon. Abban a pillanatban, amikor Jareddel beléptünk abba a völgybe, úgy tűnt, mintha valaki megfestette volna. Annyira valószerűtlen volt”

— olvashatjuk Byron Howard szavait a CN Traveller cikkében.

A rendezők azt is megosztották, hogy bár körülbelül két héten keresztül fedezték fel Kolumbia legkülönbözőbb tájait, mégis csupán az ország 0,1 százalékát láthatták. Éppen ezért igyekeztek olyan környékeket is megjeleníteni valamilyen formában, melyekre az utazás alatt nem volt idejük vagy lehetőségük. Például a szereplők szobái az ország egy-egy régióját képviselik.

A sok település közül Bogotá építészetét emelték ki, amely nagy hatással volt a filmbéli házak megjelenésére, valamint Salentot, ahol a festői és élénk környezet a játékos árnyalatokban tükröződik. Az erkélyek és az ajtók ott különböző árnyalatokban pompáznak, ez pedig egy olyan különleges szokás, melyet meg kellett jeleníteniük a készítőknek.

Természetesen az útról nem térhettek vissza üres kézzel. A beszámolójuk szerint legfőképp textíliákat, valamint bennszülött műalkotásokat vittek haza. Mind közül talán a legkülönlegesebb darab az egy húros hangszer, pontosabban egy tiple. Az egyedi hangzással járó hangszerrel ott ismerkedtek meg, és annyira elvarázsolta őket, hogy maguknak is beszereztek egyet, majd a film készítése során előszeretettel használták a hangját a hangulat megteremtéséhez.


Nyitókép: Instagram/encantomovie