
Minden korty alkohol növeli a rák kockázatát
Az alkohol, akár rendszeresen, akár csak különleges alkalmakkor fogyasztjuk, megviseli a szervezetünket. Az alkoholfogyasztás az agytól és a szívtől kezdve a tüdőn és az izmokon át a gyomor-bélrendszerig és az immunrendszerig széleskörű káros hatással van az egészségre.
Az alkohol a harmadik vezető megelőzhető rákos megbetegedés oka az Egyesült Államokban, évente mintegy 100 000 rákos megbetegedésért és 20 000 rákos halálesetért felelős. Összehasonlításképpen, az alkohollal kapcsolatos gépjárműbalesetek évente mintegy 13 500 halálesetet okoznak az Egyesült Államokban.
A kutatók már az 1980-as években gyanították, hogy az alkohol rákot okozhat.
Epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az alkohol ok-okozati összefüggésben áll a szájüreg, a torok, a hangszalag, a nyelőcső, a máj, a vastag- és végbél, valamint az emlő rákos megbetegedéseivel. Egy másik tanulmány a krónikus és mértéktelen alkoholfogyasztás és a hasnyálmirigyrák közötti összefüggésről számolt be.
Ezeket is érdemes kerülni: Ezek a valóban rákot okozó ételek – és nem a cukor az egyik
2000-ben az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program megállapította, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztása ismert emberi rákkeltő anyag. 2012-ben az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség az alkoholt az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagnak minősítette – ez a legmagasabb besorolás, amely azt jelzi, hogy elegendő bizonyíték van arra nézve, hogy egy anyag rákot okoz az emberekben.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) és a National Institutes of Health egyetértenek abban, hogy meggyőző bizonyíték van arra, hogy az alkohol számos ráktípust okoz.
Fotó: Unsplash
Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint még a kis mennyiségű alkohol – kevesebb, mint napi egy ital – is növeli a rák kockázatát. Ennek ellenére sok amerikai nincs tisztában azzal, hogy az alkohol rákot okoz. Egy 2019-es felmérés szerint az amerikai felnőttek kevesebb mint 50 százaléka van tisztában az alkoholfogyasztás rákkockázataival.
A 2023. évi nemzeti felmérés a kábítószer-használatról és egészségről megállapította, hogy több mint 224 millió 12 éves és idősebb amerikai ivott alkoholt valamikor életében – az ebben a korcsoportban élők több mint 79 százaléka. Az alkoholfogyasztás már a koronavírus-világjárvány előtt is növekedett, ami riasztó közegészségügyi problémát tükröz.
Hogyan okoz rákot az alkohol?
A rák akkor keletkezik, amikor a sejtek ellenőrizetlenül növekednek a szervezetben. Az alkohol a DNS károsítása révén daganatképződéshez vezethet, olyan mutációkat okozva, amelyek megzavarják a normális sejtosztódást és növekedést.
A kutatók számos, az alkohollal és a rák kialakulásával összefüggő mechanizmust azonosítottak. Az amerikai főorvos 2025-ös jelentése négy különböző módot emel ki, ahogyan az alkohol rákot okozhat: az alkohol anyagcseréje, az oxidatív stressz és a gyulladás, a hormonszintek megváltozása, valamint az egyéb rákkeltő anyagokkal, például a dohányfüsttel való kölcsönhatás.
Az alkohol anyagcseréje az a folyamat, amelynek során a szervezet lebontja és eltávolítja az alkoholt. Amikor az alkohol lebomlik, első mellékterméke az acetaldehid, egy olyan vegyi anyag, amely maga is rákkeltő anyagnak minősül. A kutatók megállapították, hogy bizonyos genetikai mutációk hatására a szervezet gyorsabban bontja le az alkoholt, ami megnövekedett acetaldehidszintet eredményez.
Arra is jelentős bizonyítékok vannak, hogy az alkohol a szervezetben káros molekulákat, úgynevezett szabad gyököket szabadíthat fel. Ezek a molekulák az oxidatív stressznek nevezett folyamat során károsíthatják a sejtek DNS-ét, fehérjéit és lipidjeit.
Pranoti Mandrekar, a UMass Chan Medical School orvosprofesszora és csapata megállapította, hogy
az alkoholfogyasztásból származó szabad gyökök közvetlenül befolyásolhatják a sejtek fehérjék előállításának és lebontásának hatékonyságát, ami olyan abnormális fehérjéket eredményez, amelyek elősegítik a daganatképződésnek kedvező gyulladást.
Az alkohol közvetlenül befolyásolhatja a hormonszinteket is olyan módon, amely növeli a rák kockázatát. Az ösztrogének például növelhetik a mellrák kockázatát. A mérsékelt alkoholfogyasztás egyszerre emelheti az ösztrogénszintet és elősegítheti a további alkoholfogyasztást. Az alkohol azáltal is fokozza a mellrák kockázatát, hogy csökkenti az A-vitamin szintjét, egy olyan vegyületet, amely szabályozza az ösztrogént.
Az alkoholt fogyasztó és dohányzó embereknél fokozott a száj-, garat- és gégerák kialakulásának kockázata. Az alkohol megkönnyíti a szervezet számára a cigarettában és elektromos gőzökben lévő rákkeltő anyagok felszívódását. A dohányzás önmagában is gyulladást okozhat, és szabad gyököket indukálhat, amelyek károsítják a DNS-t.
De mennyi alkohol fogyasztása biztonságos akkor?
Ha a klinikusokat és tudósokat kérdezzük, nem fog tetszeni a válasz: semennyi.
A amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) és az amerikai étrendi irányelvek azt javasolják, hogy nők legfeljebb egy italt, a férfiak pedig két italnál többet ne fogyasszanak. A nemekre különbözőképpen is hat az alkohol, erről is írtunk már korábban. A National Institute for Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) és az Egyesült Államok tiszti főorvosa legutóbbi tanácsa hasonló ajánlásokat fogalmaz meg az alkoholfogyasztás korlátozására.
Nyitókép: Unsplash