Ez a két élelmiszer valóban rákot okoz – és nem a cukor az egyik
Nichole Andrews dietetikus és táplálkozási szakértő elárulta, hogy melyik az a két élelmiszer, amelyet mindenképp kerülnünk kell, ha csökkenteni szeretnénk a rák kialakulásának kockázatát.
Egy rákkutató táplálkozási szakértő kiemelte a közösségi médiában azt a két élelmiszert, amitől érdemes távol tartani magunkat, ha csökkentenénk a rák kockázatát.
„Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy bár egyre többen mondják, hogy már szinte minden, amit megeszünk, növeli a rák kockázatát, ez nem így van. Csak két olyan étel van, ami valóban növeli a rák kialakulásának kockázatát”
– mondta Nichole Andrews.
Nichole, aki onkológiára szakosodott, és több ezer rákos túlélőnek nyújtott segítséget az étrendjük megváltoztatásával, két ételnél azonosította a legjobban a veszélyt: az alkoholnál és a feldolgozott húsoknál.
„Ennyi, ez a teljes lista”
– állítja, majd hozzáteszi:
„A feldolgozott húsok az előfőzött húsok, tehát a hot dogok, a felvágottak, a kolbászok és a szalonna.”
Azt is tisztázza, hogy az alkoholnál pedig „minden alkoholtípus, beleértve a vörösbor is” növeli a kockázatot.
Instagram-oldalán Nichole gyakran foglalkozik a „rákkeltőnek” címkézett egyéb élelmiszerekkel, például a cukorral kapcsolatos állításokkal:
„Hadd tisztázzam: a cukor önmagában nem okoz rákot és nem is növeli gyorsabban a kockázatot. Ha magas cukortartalmú ételeket fogyasztunk, akkor valószínűleg kalóriatöbbletet fogunk fogyasztani. Ez azonban bármilyen élelmiszerre vonatkozhat, más ételekből is vihetünk be feleslegesen sokat, ami kalóriatöbblethez vezet, ami pedig zsírszövethez és a zsírszövet az, ami növeli a rák kockázatát, nem maga az étel. A cukor önmagában nem okoz rákot. Ami valóban összefügg a rák kockázatával, az a felesleges zsírszövet, amely gyulladásos hormonokat termel, melyek elősegítik a tumorok növekedését”.
Továbbá a szakértő hangsúlyozta, hogy az alkohol az 1-es csoportba tartozó rákkeltő anyag (ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a dohány), és erősen összefügg az olyan rákos megbetegedésekkel, mint a mell- és májrák. A feldolgozott húsok, mint a szalonna, felvágottak és a kolbász szintén növelik a vastagbélrák kockázatát, még kis mennyiségben is.
Nyitókép: Shutterstock
(Mirror)