Zendaya az Eufória című sorozatban

A droghasználat dicsőítése miatt kritizálják az Eufóriát

Többen is kritizálták az Eufória című sorozatot a droghasználat dicsőítése miatt. A sorozat főszerplője, Zendaya reakciójában úgy fogalmazott, nem erkölcsi tanmeséről van szó, amely arra tanítja az embereket, hogyan kellene élni.

Januárban debütált az Eufória második évada az HBO GO-n (amely hamarosan HBO Max néven folytatja tovább nálunk is), még sötétebb epizódokkal, mint amit az előző szériában láthattunk. A produkciót sokan kritizálták is amiatt, hogy „dicsőíti a droghasználatot". A D.A.R.E. (Drug Abuse Resistance Education) nevű oktatási szerveze a múlt hónapban nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte az Eufóriát, amiért „félreérthetően dicsőíti és tévesen ábrázolja a középiskolás diákok kábítószer-használatát”.

„Ahelyett, hogy elősegítené minden szülő azon vágyát, hogy gyermekeiket biztonságban tartsák a kábítószerrel való visszaélés és más, magas kockázatú magatartás potenciálisan szörnyű következményeitől, az HBO televíziós drámája, az Eufória úgy dönt, hogy tévesen dicsőíti és ábrázolja a középiskolás diákok kábítószer-használatát, a függőséget, az anonim szexet, az erőszakot és más destruktív magatartásformákat, mint a mai világban általános és elterjedt jelenségeket"

– olvasható az A D.A.R.E. nyilatkozatában.

Zendaya nemrég reagált a sorozatot érő kritikákra:

„A műsorunk semmiképpen sem erkölcsi mese, amely arra tanítja az embereket, hogyan éljék az életüket, vagy mit kell tenniük. Ha van valami, az Eufória mögött meghúzódó érzés, vagy bármi, amivel mindig is próbálkoztunk, az, hogy remélhetőleg segíteni tudunk az embereknek abban, hogy egy kicsit kevésbé érezzék magukat egyedül a tapasztalataikkal és fájdalmaikkal. És talán úgy érzi, hogy nem csak ő élik át vagy foglalkozik azzal, amiben éppen van"

– mondta az Entertainment Weeklynek.

Hozzátette, sok ember kereste meg és rengeteg párhuzamot talált minden korosztályból, az élet minden területén.

Zendaya a sorozatot executive producereként is jegyzi, és a lapnak elmondta, hogy Rue küzdelme akkora visszhangot vált ki az emberek között, hogy ez meghatározta, hogy a kreatív csapat merre vigye a karakterét a jövőben.

„Nem hagyhatjuk itt. Nagyon fontos, hogy legyen számára fény az alagút végén, mert úgy gondolom, nagy sok szépség van benne. Hogy ezt még látja-e vagy sem, az az ő dolga.”