Picasso festménye rekordáron kelt el a Sotheby's aukcióján

Picasso festménye rekordáron kelt el a Sotheby's aukcióján

A Sotheby's nagy érdeklődés övezte árverésén 121 millió dolláros (42,8 milliárd forint) leütési áron kelt el a híres kubista Pablo Picasso festménye, amely szerelmét, Marie-Thérèse Waltert ábrázolja. A nő gyűjteménye ékkövének tekintette a festményt, és otthonában a kandalló fölé akasztotta.


A Sotheby's az év elején nyerte el a megtiszteltetést, hogy kezelje Landau hagyatékát, aki hosszú ideig a Whitney Museum of American Art igazgatótanácsának tagja volt, és magánmúzeumot is működtetett. A 120 millió dolláros becsértékkel Picasso Femme à la montre című műve volt a az eladások sarokpontja.

A licit 95 millió dollárról (33, 6 milliárd forint) indult, és gyorsan 115 millió dollárra (40, 7 milliárd forint) emelkedett, elérve a 120 millió dolláros becsértéket, miután három telefonos licitáló között kétperces patthelyzet alakult ki. Végül Brooke Lampley − a ház globális képzőművészeti licitálásért felelős vezetője az ügyfél nevében - nyert 139,4 millió dolláros (4,9 billió forint), adók és illetékek utáni árral, ami meglehetősen antiklimatikus eredmény volt, és a közönségtől udvarias, bár visszafogott tapsot kapott.

Ez egy kivételes ár és egy kivételes eredmény, valódi versenyben

− mondta az Artnetnek az aukció után Julian Dawes, a Sotheby's impresszionizmustól a modern művészetig terjedő amerikai területekért felelős vezetője.

A festmény a Picasso „arany múzsájaként" ismert Waltert ábrázolja, és nem sokkal a viszonyuk körüli titoktartás megszűnése után készült. A pár 1927-ben találkozott először a párizsi Galeries Lafayette előtt, amikor Walter mindössze 17 éves volt, az akkor 45 éves Picasso pedig még az ukrán táncosnő Olga Hohlovával, fia, Paulo édesanyjával volt házas.

A gyűjtők világszerte szerelmi viszonyban vannak Marie-Thérèse Walterrel, mint témával, ami a legromantikusabb, egyfajta delíriumot keltő hatást váltja ki az emberekből. Nyilvánvalóan Picasso is így érzett, és azt hiszem, ez átjön a munkáiból. Valamilyen oknál fogva Walter jobban rezonál a közönségre, mint bármelyik más nő

− mondta Dawes.

Pablo Picasso

Fotó: Getty Images

Az eladás előtt a Sotheby's a művet a művész egyik legjelentősebb alkotásaként hirdette meg, amely 2010 óta árverésre került, bár az elmúlt években két másik, Waltert ábrázoló, ugyanebből az évből származó festmény is elkelt. A Femme nue couchée című képe 2022-ben 67,5 millió dollárért (23, 9 milliárd forint) kelt el a Sotheby's New York-i árverésén, míg a Femme assise près d'une fenêtre című képe 2021-ben 103,4 millió dollárért (36 millió forint) kelt el a Christie's New York-i árverésén.

A kép élessége, a színek intenzitása és a kompozíció általános céltudatossága szerintem egy világot jelent. Az az ár, amit ez a mű elért, Picasso 1932-es műveinek ikonikus jellegét bizonyítja

− tette hozzá Dawes.

A tudósok 1932-t Picasso rendkívül kreatív évének tartják, és az ebből az időszakból származó számos Walter-festményeiből 2017-ben egy kiállítás is született a Tate Modernben.

A Sotheby's Landau Picassóját külön figyelemre méltónak tartotta, és az eladás előtti előzetes kiállítás bejáratánál kiemelten szerepeltette.

Forrás: Artnet

Nyitókép: Profimedia