Rembrandt Éjjeli őrjárat című festménye

Rembrandt vázlatait fedezték fel az Éjjeli őrjárat alatt

Felfedezték Rembrandt vázlatait az Éjjeli őrjárat című híres festménye alatt, ezzel beigazolódtak az eddigi sejtések.

Az amszterdami Rijksmuseum igazgatója, Taco Dibbits a felfedezést áttörésnek nevezte az 1642-ben készült festményről készült átfogó vizsgálat új eredményeinek bemutatásakor.

„Mindig is feltételeztük, hogy Rembrandtnak kellett vázlatot készítenie a vászonra, mielőtt hozzáfogott ehhez a hatalmas kompozícióhoz, de ez eddig csak spekuláció volt"

– emelte ki.

A fejlett képalkotó módszereknek és számítógépes technológiának köszönhető felfedezés révén először vált lehetővé, hogy „Rembrandt válla felett betekintést nyerjünk a mestermű elkészültének lépéseibe" – áll a Rijksmuseum közleményében.

Az Éjjeli őrjárat művelet Rembrandt mesterművének eddigi legátfogóbb kutatása, mely 2019 nyara óra tart a múzeum közönsége előtt. Ez idő alatt hatalmas mennyiségű adat gyűlt össze a múzeum közlese szerint, így pontosan elemezhetővé váltak a Rembrandt által használt anyagok.

A művész egy barna alapszínnel kezdett, majd bézzsel durván felskiccelte a kompozíciót. Azt, hogy Rembrandt ilyen színnel készítette el a vázlatot, eddig semelyik másik képén nem fedezték fel.

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt egyik leghíresebb alkotása. A festő az 1640-es években kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget. A nagyméretű, 363-szor 467 centiméteres kép egy teljes falat töltött be a Rijksmuseumban.

A képet azonban elkészülte után hetven évvel megkurtították. Egy átfogó restaurálás során a múzeumban sikerült rekonstruálni a levágott darabokat is, amelyeket be is mutattak nyáron a közönségnek.

Az Éjjeli őrjáratot a Rijksmuseum közlése szerint újra fogják keretezni, hogy megszabadítsák a bal felső sarokban lévő deformációtól, amely akkor keletkezett, amikor a festmény a nemzeti múzeum renoválásának ideje alatt, 2003 és 2013 között egy ideiglenes galériában volt.

(MTI)

Nyitókép: Wikimedia Commons