Rembrandt Harmensz van Rijn önarcképe

Tanítványának tulajdonított képről derült ki, hogy Rembrandt festette

A kutatók szerint a festményen összetéveszthetetlenül látszik Rembrandt chiaroscuro technikájának kiforrott stílusa.

A berlini Gemäldegalerie található tájképet sokáig Govert Flincknek, Rembrandt van Rijn tanítványának tulajdonították, most már úgy vélik azonban, hogy maga a híres holland festő készítette.

A technikai fényképeknek köszönhetően a kutatók egyértelműen állítják, hogy a Tájkép íves híddal (Landscape with Arched Bridge) című festményen összetéveszthetetlenül látszik Rembrandt chiaroscuro-technikájának érett stílusa, írja az Artnews.

A festény vizsgálata már régóta váratott magára. 1989-ben a Rembrandt Research Project a Gemäldegalerie állományának újbóli átvizsgálására vállalkozott, és hasonlóságokat állapított meg a Tájkép íves híddal és Rembrandt Tájkép kőhíddal című festménye között, amely az amszterdami Rijksmuseum gyűjteményében található.

Az elemzés megállapította a két mű közötti „megdöbbentően messzemenő stilisztikai, technikai és tematikai hasonlóságokat", és felvetette, hogy Govert Flinck bizonyára részletesen lemásolta tanára stílusát.

Egy új dendrokronológiai (kormeghatározási) vizsgálat azonban kimutatta, hogy a korábbi jelentésekkel ellentétben a berlini Rembrandt-mű valójában a Rijksmuseumban kiállított tájképe előtt készült el, ami alátámasztja azt a feltételezést, hogy nem lehetett későbbi másolat.

A Gemäldegalerie gyűjteményébe 1924-ben került festményt akkor még Rembrandt egyik saját tájképeként fogadták el, és csak később fokozták le Flinck művévé.


Az alkotás egykor Friedrich August von Oldenburg nagyherceg gyűjteményének része volt, de lemondása után nem sikerült eladni, és a Kaiser Friedrich Múzeummal való csere keretében került a Gemäldegalerie-ba.

A mű most a Gemäldegalerie-ben látható egy David Hockney-val foglalkozó kiállításon, amelyen John Constable és Vincent van Gogh művei is szerepelnek.

A Tájkép boltíves híddal érvényességének megerősítésével Rembrandt van Rijn tájképeinek száma összesen nyolcra emelkedett. A Gemäldegalerie a művész most már összesen 20 művével büszkélkedhet.

Nyitókép: Corbis via Getty Images / VCG Wilson