Borbély Alexandra Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében

Egyetemi filmklubok indulnak országszerte

A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésre Csíkszeredától Sopronig összesen 23 egyetem karán indítanak FILMIOKLUB-ot szeptember közepén. A filmklubok ingyenes vetítésekkel, beszélgetésekkel a magyar mozi javát ismertetik meg az egyetemista fiatalokkal és a filmnézést újra közösségi élménnyé varázsolják.

A klasszikus magyar filmkincs és a közös mozizás élményének újrafelfedezése céljával kezdeményezte a Nemzeti Filmintézet magyarországi és határon túli egyetemeken az egykor népszerű filmklubok újraindítását. Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor a technika még nem tette lehetővé, hogy bárhol-bármikor filmet fogyasszunk, szinte minden egyetemen működött filmklub, melyek jelentősen hozzájárultak a filmek ismertségéhez és az értő közönség kialakulásához.

A FILMIO magyar film streaming platform és az egyetemek filmklubszervezőinek szervezéseiben Csíkszeredától Sopronig 23 egyetemi karon indulnak szeptember közepén FILMIOKLUB-ok, melyek magyar filmeket vetítenek és meghívott szakértőkkel beszélgetésekre invitálnak. A filmklubszervezők a FILMIO kínálatából ingyenesen tudnak vetíteni digitalizált és felújított magyar filmeket.