A Flashdance egyik jelenete Jennifer Bealsel

Innen származik a Flashdance című film jól ismert ruhadarabjának ötlete

A Flashdance egy ikonikus alkotássá nőtte ki magát, számos eleme pedig a divatvilág minden szegmensére kiterjedt. A film egyik sztárja most karakterének legismertebb ruhadarabjáról mesélt. A történetből jól látszik, hogy egy apró véletlennek is nagy hatása lehet a kultúrára.


A film Jennifer Beals karakterének, Alexnek a történetét mutatja be. A főszereplőnk egy kétkezi munkáslány, aki arról álmodik, hogy profi táncos legyen. A filmet a korszak zenei videoklipjeihez hasonlóan stilizálták, később pedig olyan nagysikerű alkotások merítettek belőle ihletet, mint például a Gumiláb, a Dirty Dancing és a Bíboreső.

Bár kritikusok eléggé lehúzták a produkciót, a megjelenés után mégis lehengerlő rajongótábora lett. 1983 egyik legnagyobb kasszasikere volt, több mint 200 millió dolláros bevételt hozott, a címadó dalért pedig még Oscar-díjat is kapott. Egyes elemeit — többek között a plakátot is — a korszak ikonjainak tekintik.

Beals nemrégiben a The Tonight Show-ban beszélgetett Jimmy Fallonnel, aki pont arról a szürke melegítőfelsőről kérdezte a színésznőt, ami a film poszterén is szerepelt. Ezt követően a műsor vendége elmesélte, hogy milyen érdekes és humoros történet kötődik a ruhadarabhoz.

A sztorit hallva nem is értjük, hogy lehetett belőle az akkori női divat legismertebb darabja. Mint kiderült, egy szárítóbaleset következtében le kellett vágnia kedvenc pulóverje nyakát, hogy a lyukon átférjen a feje. Később a film ruhapróbájára abban ment el, ott pedig meglátta rajta a rendező és a jelmeztervező is. A többi már történelem.

A színésznő így emlékezett vissza az esetre:

„Egy divatbaleset alapján készült. Volt egy kedvenc melegítőm a középiskolában, és túl sokáig és nagyon magas hőfokon tettem a szárítóba. Így a nyakrész összement, és nem tudtam átdugni rajta a fejem, ezért kivágtam a lyukat. Aztán felvettem a Flashdance ruhapróbáján, és Adrian Lyne-nek, a rendezőnek nagyon tetszett, Michael Caplan, a jelmeztervező pedig imádta, így a filmhez egy sokkal jobb változatot készített belőle.”

Nyitókép: Getty

Forrás: Screen Rant