Harry Potter könyvek összeköve egy csokibékával

Hét lényeges különbség a Harry Potter filmek és a regények között

A legnagyobb rajongók egyetértenek azzal, hogy jók a filmek, de rengeteg kulcsfontosságú jelenetet kihagytak vagy átírtak a forgatókönyvírók, ami néhány fontos dolgot is befolyásolt a Harry Potter-univerzumban. Hét fontos különbséget mutatunk be a könyvek és a filmes adaptációk közt.


1.  Harry még nem erős az első részben

A történet elején kicsit túlbecsülték egy 12 éve gyerek képességeit, ugyanis teljesen egyedül végezni tud az ellenféllel minden segítség nélkül. J. K. Rowling ezt úgy oldotta meg eredetileg, hogy a címszereplő Dumbledoret hívja segítségül, akivel együtt győzedelmeskedik. Emellett gyerekbarátabbá is tették a jelenetet: a könyvben Mógus profeszor bőre egészen a húsáig ég Harry érintésétől, a filmvásznon viszont csak elporlad. A rendező úgy vélte, a megírt verzió nem férne bele a tizenkettes karikába.

2.  Lucius Malfoy már a második részben meg akarja ölni Harryt?

A könyvekből csak annyit tudunk meg, hogy az idősebbik Malfoy elő akarja húzni varázspálcáját, de azt nem, hogy milyen átokkal akar bosszút állni Dobby elvesztéséért. A film egy kicsit előrébb szaladt, mint kellett volna, hiszen ott hallani lehet, ahogy elkezdi mondani a gyilkos átkot.

3.  Sirius Black és Lupin találkozása

Amikor a két jó barát újra látja egymást, akkor nagyon furán kezdenek viselkedni, és Lupintól odáig nagyon távol állt ez a stílus. Míg Siriustól érthető, hogy a hosszú börtönévek után kicsit hevesebben reagál, addig Lupin szerepe egy kicsit túl lett játszva a felvételek során. A könyvekben pontosan ki van fejtve, hogy gyerekkorukban milyenek is voltak, és hogy mi a közös pont kettőjükben, ezáltal pedig máris értelmet nyert a szokatlan reakció.

4.   Voldemort élete

A negyedik részben láthatjuk, ahogy a Nagyúr ismét testet ölt, viszont azok számára, akik nem olvasták a könyvet, szinte teljesen rejtve marad az, hogy mi miatt lett ilyen gonosz, és hogy mi az indíttatása a cselekedeteihez. A könyvben részletes beszámoló olvasható arról, hogy kik a szülei és hogy mugli apja hogyan hagyta el terhes feleségét, aki végül belehalt a vajúdásba. Mindezek után Tom Denem egy mugli árvaházba került. A filmekből nem kaptuk meg ezeket az információkat, így például az sem egészen világos, hogy miben hasonlít egymásra Harry és Voldemort életútja.

5.   Neville, a kiválasztott

A film semmilyen figyelmet nem szentel ennek a részletnek. Sybill Trelawney — aki jóslástant oktat a Roxfortban — állásinterjúján megjósolta Dumbledorenak, hogy ki az, aki szembeszállhat a Sötét Nagyúrral. A leírás szerint a Főnix Rendjének szerelmespárjának gyermeke lesz a kiválasztott. A szülők háromszor fognak szembenézni a fő gonosszal, a fiú pedig július utolsó napján születik.

Ez a leírás Nevillere és Harryre egyaránt igaz, és az egyetlen oka, hogy nem Longbottom lett a főszereplő, hogy Voldemort nem őt választotta. Azzal, hogy Harry házába ment el megölni riválisát, így őt nevezete ki méltó ellenfelének.

6.   Harry miért nem segített Dumbledorenak?

A jelenetek alapján felmerülhet a kérdés, hogy Harry miért nem mentette meg az iskola igazgatóját, és hogy nézhette végig a halálát ölbe tett kézzel? A könyvekben olvasható, hogy az öreg varázsló mozdulatlanná tette a főszereplőt, így az nem tudott tenni semmit a történések ellen.

7.   Az irigy nővér

A filmekből soha nem tudtuk meg, hogy a Dursley család miért utálta annyira Harryt, viszont a könyvekben ez sokkal egyértelműbb. Petunia, Harry anyukájának nővére fiatal korában arra vágyott, hogy ő is boszorkány lehessen, mint testvére. Annyira akarta ezt, hogy egy levelet is írt a Roxfort akkori igazgatójának, aki viszont — Lily elmondása szerint finoman — visszautasította a jelentkezést. Ennek következtében teljesen kiábrándult a varázsvilágból, és szívből gyűlölni kezdte az összes varázslót, köztük Harryt is.


Nyitókép: Instagram/chachou_wizardworld