harry potter film szereplok: daniel radcliffe, emma watson, rupert grint

13 színész, aki majdnem benne volt a Harry Potter filmekben

A Harry Potter filmek annyira beleégtek már a rajongók fejébe, hogy szinte lehetetlen elképzelni, hogy valaki más bújik kedvenc szereplőink bőrébe. Viszont hatalmas casting előzte meg a forgatásokat, és rengeteg tehetséges és népszerű színész is szóba került egy-egy szerepnél. A továbbiakban pár olyan opciót sorolunk fel, ami majdnem megtörtént a Potter-univerzumban.


Ian McKelen mint Albus Dumbledore

Miután a szerepet elsőnek eljátszó színész, Richard Harris elhunyt, nagy esély volt rá, hogy McKellen kapja meg a legendás varázsló szerepét. Mivel ő már eljátszott egy nagyhatalmú öreg mágust egy másik filmsorozatban, a Gyűrűk urában, ezért feltehetően jól megtudta volna ragadni a karakter lényegét.

Miután kiderült egyik interjúból, hogy Harris nem tartotta jónak McKellent mint színészt, el is vetették az ötletet. Így, miután tényleg felajánlották neki a szerepet, nem tudta volna jó szívvel elfogadni azt.

Peter O'Toole szintén pályázott Dumbledore karakterére

Harris kivételesen jó kapcsolatot ápolt O'Toole-lal élete során. A megboldogult színész családja abban reménykedett, hogy a jó ismertségnek hála át fogja venni a karaktert, hiszen az eredeti megformáló is ezt szerette volna. O'Toole azonban máshogy döntött. Bármennyire is szeretett volna eleget tenni a kérésnek, sajnos akkoriban jómaga egészségügyi problémákkal küzdött, és nem akarta, hogy a stáb ugyan abba a helyzetbe jusson, mint amiben eddig voltak. Utána következett Michael Gambon, aki nagy sikerrel játszotta el az öreg Albust.

JK Rowling mint Lily Potter

Igen, a könyvek írónőjét felkérték, hogy játssza el saját „fiának” anyukáját, azonban visszautasította a lehetőséget, így végül Geraldine Somerville kapta a munkát. A későbbiekben hivatalos oldalán meg is magyarázta döntését:

„A film készítői megkérték, hogy játsszam Lily Pottert Edevis tükrében az első filmben, de igazából nem vagyok képes színészkedni, még akkor sem, ha csak állni kell és integetni. Valahogy elrontottam volna."

Tim Roth mint Perselus Piton

Alan Rickman előtt neki ajánlották fel a szerepet, viszont a Ponyvaregény és a Kutyaszorítóban sztárja inkább a Majmok bolygója remake forgatását választotta Tim Burtonnel.

„Megbántam-e? Nem tudom, gondoltam-e valahogy így erre. Ha elvállaltam volna, akkor minden máshogy alakul. Ez az élet véletlenszerűségének a természete. Jó lett volna, de azt hiszem, a jobbik fél kapta a munkát.”

Kate Winslet mint Hollóháti Heléna

A Titanic szerelmespárjának egyik felét felkérték, hogy játssza el az egyik házalapító lányának a szellemét az utolsó részben, de sajnos képbe került egy rossz ügynök. A színésznő jobb keze visszautasította a szerepet, mert úgy vélte Winslet nem akarja a többi brit színész példáját követni ezzel a filmmel. Mint kiderült, tévedett, hiszen nagyon szívesen csatlakozott volna a stábhoz, még egy ilyen kis szerep erejéig is.

Robin William Hagrid bőrébe bújt volna szíve szerint

Nagyon sokan el tudtuk volna képzelni a nevettetés koronázatlan királyát az aranyos és gondoskodó Rubeus Hagridként. Fel is hívta a castingért felelős részleget, viszont nem alkalmazták. Ennek csupán egy oka volt: a származása. Rowling az első rész forgatásainál lekötötte, hogy csak és kizárólag angol származású színészekkel és színésznőkkel hajlandó forgatni.

Liam Aiken mint a főszereplő, Harry Potter

A fiatal színészpalántának ugyanaz lett a sorsa, mint Williamsnek: amerikai származása miatt nem válogatták be. Mindenki nagy örömére, hiszen így Danial Radcliffe eljátszhatta Harryt, Aiken pedig szerepet kapott egy másik, nagysikerű gyerekkönyvsorozat alapján készült filmben Jim Carry mellett.

Tilda Swinton mint Sybill Trelawney professzor (jóslástan tanár)

A színésznőre nagyon ráillet volna a szerep, de visszautasította a felkérést. Hogy miért, arra egy 2016-os interjúban adott választ:

„Megvetem a bentlakásos iskolai rendszert. Ezért nem szeretem az olyan filmeket, mint a Harry Potter, amelyek hajlamosak az ilyen helyeket romantizálni. Úgy gondolom, hogy nagyon kegyetlen környezetben lehet így felnőni, és nem érzem, hogy a gyerekeknek részesülnie kellene ilyen típusú oktatásból. A gyerekeknek szükségük van a szüleikre és a szülők szeretetére."

Hugh Grant Gilderoy Lockhartként

Tetszett volna az embereknek Grant mint a nyájas varázsló, azonban sajnos akkorra már elígérkezett egy romantikus film leforgatására, Sandra Bulllockkal. Értesülések szerint a színész el is kezdte a felkészülést, befestette szőkére a haját, mielőtt vissza kellett lépnie a szereptől.

Rosamund Pike a pofátlan publicista, Rita Vitrol szerepében

Az FTV-nek arról számolt be a színésznő, hogy nem akart egy olyan szerepet, ami éppen csak minimálisan tűnik fel a történetbe. Az újságírónak valóban kevés képernyőidő jutott, viszont azok mind emlékezetesek maradtak a sztori folyamán. Miranda Richardson kapta végül a karaktert, aki tökéletesen hozta a tolakodó, bulvárra és pletykákra kiélezett írót.

David Thewlis mint az első rész gonosza, Mógus professzor

Végül a barátságos vérfarkas tanárt alapította: Remus Lupint. Teljesen máshogy nézett volna ki a történet, hogyha azt a szerepet kapta volna meg, amire eredetileg jelentkezett. Mógust végül Ian Hart kapta, és hibátlanul el is játszotta. Később a két színész beszélgetésekor Hart megkérdezte, milyen szerepet kínáltak fel neki. Thewlis azt válaszolta, hogy ő lenne Lupin. Erre társa csak ennyit válaszolt az Insider cikke szerint:

„Hát, el kell fogadnod, az a legjobb szerep a könyvben.”

Eddie Redmayne mint a tinédzserkori Voldemort a második részben

A Harry Potter és a Titkok Kamrájában Voldemort elvarázsolt naplója visszarepíti Harryt a múltba, ahol meglátja a fiatalkori Tom Denemet, majd a film végén ő várja a címszereplőt a kamra mélyén. Nagy eséllyel indult volna erre az epizódszerepre Redmayne, de nem hívták vissza. Reménykedett abban is, hogy ő lesz az egyik Weasley-testvér, viszont az sem lett. Mindez viszont eltörpül amellett, hogy az eredeti szériát követő filmek, a Legendás állatok és megfigyelésük teljes egészében rá épülnek, vagyis Goethius Salmanderre.

Végül pedig majdnem Naomi Watts játszotta Narcissa Malfoyt

Watts sokáig kampányolt amellett, hogy játszhasson a szériában, ugyanis gyermeke látni akarta őt a filmekben. Azért, hogy lenyűgözze fiát, nagyon szerette volna Draco anyját játszani, de végül semmilyen szerepre nem kapott behívót.


Nyitókép: Warner Bros.