Hisztis Myrtle a Harry Potterből

Harry Potter: Te tudtad ezt a 10 tényt Hisztis Myrtle-ről?​

A Harry Potter filmek és könyvek egyik legikonikusabb mellékszereplője Hisztis Myrtle, akiről a legtöbben alig tudnak valamit. Alábbi cikkünkben összeszedünk néhány érdekes információt a szomorkodó kísértetről.


1. A teljes neve Myrtle Elizabeth Warren 

Myrtle egy mugli születésű, fiatal boszorkány volt és az 1940-es évek környékén járt a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Az elhíresült becenevét természetesen csak halála után kapta, azelőtt viszont a polgári neve Myrtle Elizabeth Warren volt.

A könyvek írónője a megjelenések után megerősítette, hogy az elnevezésnek semmi köze nincs Elizabeth Warren amerikai szenátorhoz, csupán ez a név az egyik legtöbbször használt középső név az Egyesült Királyságban. J. K. Rowling a karakter nevével is azt próbálta kifejezni, hogy egy teljesen átlagos lányról volt szó.

2. Nagyjából 14 éves lehetett, amikor megölték

Tom Denem 1942-ben nyitotta meg a Titkok Kamráját, pontosan 50 évvel azelőtt, hogy Ginnyt megbabonázva ismét elengedte az óriáskígyót. Bár nem világos, hogy konkrétan hány éves lehetett akkoriban Myrtle, viszont valószínűleg másod- vagy harmadéves lehetett a gyilkosság idején. Ez egy párhuzam közte és Hermione között, hiszen a kamra két kinyitásakor nagyjából egyidősek lehettek, valamint mindketten varázstalan szülők gyermekei.

3. A nevét J. K. Rowling virágszeretete miatt kapta

Az írónő előszeretettel választott virágfajtákra utaló neveket a karaktereinek, például Lily, Petunia, Lavender és Fleur. A mirtusz egyfajta cserje, melyet előszeretettel alkalmaztak wicca-rituálékon és egyéb szertartásokon, így nem meglepő, hogy a siránkozó szellemlány kapta a nevet, mivel először a százfűlé-főzet készítése közben találkoznak vele a főhősök.

4. Élete a Roxfort falai között

Myrtle többször is megemlíti, hogy egykori társai miként zaklatták őt az iskolában. Az első megjelenésekor arról panaszkodik, hogy piszkálták őt, éppen ezért elvonult sírni a mosdóba. A kiközösítése és a gúnyolása megnehezíthette barátok nélküli mindennapjait, ez pedig szintén utalás Hermionera, aki az első részben szintén magányosan elszalad zokogni, amikor a troll elszabadul a lányvécében. Még szerencse, hogy neki voltak barátai, akik megmenthették, nem úgy, mint Myrtle-nek, akinek a holttestére csak órákkal később bukkantak rá véletlenül.

5.A szórakozóhelyek női mosdói ihlették Myrtle karakterét

Rowling elárulta a rajongóknak, hogy Myrtle karakterét azok a síró nők ihlették, akiket valamilyen fájdalom ért egy szórakozóhelyen. Ez motiválta arra az írónőt, hogy Hermione számára teljesen hétköznapi legyen a szellem zokogása a mosdóban, míg a fiúknak egy ismeretlen élményként hasson a fürdőben történő siránkozás.

6. Myrtle Voldemort első áldozata

A könyvekből kiderül, hogy az iskola elvégzése után Tom Denem — aki még abban az időben nem viselte a Voldemort nevet — megkereste az apját, akiről kiderült, hogy csupán egy gazdag mugli. Ez felzaklatta őt, éppen ezért meggyilkolta édesapját. Korábban már készült erre a tettre, hiszen a tanulóévei során a baziliszkusz segítségével ejtette áldozatait, akik közül az első az ártatlan Myrtle volt.

7. Ron véletlenül kitalálta a lány halálának okát

Amikor a második részben Harryék megtalálják Tom Denem naplóját, gyorsan utána néznek, hogy ki is lehetett az az ember. Egy kitűntetést találnak a név mellett, melyet egykoron az iskoláért tett szolgálataiért kapott. Mivel nem tudták a dicséret okát, így Ron azzal viccelődött, hogy biztos megölte Hisztis Myrtle-t, mellyel mindenkinek jót tett.

Ezzel nem állt távol az igazságtól, hiszen a díjat Tom azért kapta, mert megtudott vádolni valakit a gyilkossággal, amit természetesen ő maga követett el.

8. Shirley Henderson személyesítette meg

A filmekben Shirly Henderson skót énekes- és színésznő keltette életre Myrtle-t. A sztár abban az időben 20 évvel idősebb volt, mint az általa alakított karakter, ellenben a fiatalos arca és hangja, valamint a sminkmesterek munkája mindenkivel elhitette a diáklányéletkort.

9. Más elnevezések is szóba kerültek

Eredeti nyelven Moaning Myrtlenek nevezik a szereplőt, ellenben Rowling fejében egy másik név is megfordult. Sokáig Wailing Wanda állt a kéziratokon, ám a későbbiekben az írónő inkább megmásította a döntését. Ennek okát nem tudni, de elképzelhető, hogy a virágmotívumot akarta folytatni, vagy csak a csengése volt meggyőzőbb.

10. Myrtle nem mindig a Roxfortban kísértett

Úgy tűnik. hogy a Harry Potter filmek világában nincs megszabva a szellemek kísértési helye. Myrtle-ről is kiderül a könyvekben, hogy huzamos ideig a Mágiaügyi Minisztériumban lehetett látni. Olive Hornby volt az a lány, aki iskolás évei alatt csúfolta Myrtle-t, majd a tragikus napon ő talált rá a holttestre. A szelleme ezek után őt kezdte kísérteni, majd — miután egy esküvőn kínos jelenetet rendezett — Hornby a minisztériumhoz fordult, a siránkozó léleknek pedig vissza kellett térnie a Roxfortba.

Nyitókép: Twitter/Harry Potter Facts & News

Forrás: Screen Rant