academy museum of motion pictures oscar-dijak

Ebben az új hollywoodi múzeumban akár a saját Oscarunkat is átvehetjük

Megnyílt Los Angelesben a filmművészetnek szentelt Academy Museum of Motion Pictures, ahol minden a hollywoodi csillogásról szól, és eredeti Oscar-díjakat is láthatunk.


A hollywoodi filmipar végre egy nagyságához és fontosságához illő helyszínt kapott: megnyitott az Academy Museum of Motion Pictures, mely immár a legnagyobb a filmkészítéssel és annak történetével foglalkozó intézmény az Egyesült Államokban.

A kiállítási tárgyak közt régi kamerák, technológiai eszközök, eredeti plakátok is vannak, sőt még Alfred Hitchcock írógépét is láthatjuk egy vitrinben, amin megírta a Psycho forgatókönyvét. A legizgalmasabbak az forgatásokról megmaradt jelmezek és kiegészítők: az 1939-es Óz, a csodák csodájából (mely az egyik legtöbbet emlegetett és legfontosabb korai amerikai film) Dorothy piros topánkáját is láthatjuk, vagy az 1978-as A cápából a címszereplő cápát megszemélyesítő egyik hatalmas állatfigurát, és Lugosi Béla köpenyét az 1931-es Drakulából.

A The Oscars Experience nevű teremben pedig azt is eljátszhatjuk, hogy épp a Dolby Theaterben vesszük át Oscar-díjunkat, akárcsak a kedvenc színészünk. Persze a köszönőbeszédet nem árt otthon begyakorolni előtte!

A látványos Los Angeles-i épületet a Pritzker Prize-nyertes építész, Renzo Piano tervezte, hét emelete a kiállítótereken kívül magában foglalja még a 288 férőhelyes Ted Mann Theatert, a Shirley Temple Education Studiót, és persze egy kávézót és néhány üzletet. A leglátványosabb rész azonban nem a főépület, hanem az ahhoz üveghíddal kapcsolódó üveggömb, mely alul egy 1000 üléses, David Geffenről elnevezett vetítőteremből, felül pedig egy a hollywoodi dombokra néző, lenyűgöző kilátású teraszból áll.

academy museum of motion pictures

Fotó: Academy Museum of Motion Pictures Facebook

A vörös szőnyeges, fél Hollywoodot felvonultató megnyitóünnepséget szeptember 30-án tartották, a házigazda pedig Robert Pattinson és H.E.R. voltak.