a Megfojtott virágok egyik jelenete, Leonardo Dicaprioval és Lily Gladstone-nal

6 film, amiért érdemes lesz beülni a moziba idén ősszel

Szinte még a nyári Barbenheimer-lázat sem pihentük ki, máris itt az ősz számos várva várt filmbemutatóval. Listánkban mindenki találhat kedvére való csemegét, Martin Scorsese-től kezdve kezdve a magyar ínyencségekig. Bár a hollywoodi filmes sztrájk miatt több premier időpontja is csúszik, azért lesz mit néznünk ősszel a mozikban.



​1. Jeanne du Barry – A szerető

A Jeanne du Barryt leginkább azért várjuk, hogy lássuk Johnny Depp nagy visszatérését a filmvászonra. A francia filmet a színésznőként és modellként ismertté vált Maïwenn rendezte, és tavasszal a Cannes-i Filmfesztivál debütált. A hollywoodi berkekből többnyire kitagadott Depp a züllött XV. Lajost alakítja, de a film középpontjában nem ő, hanem egy Jeanne du Barry nevű kurtizán áll, aki a nincstelenségből egyenesen a francia király pártfogásáig jutott. Maïwenn nem csak rendezett, de ő alakítja a király utolsó „hivatalos” szeretőjét is.

Bemutató: október 12.

​2. Megfojtott virágok

A Megfojtott virágok monumentális, több mint háromórás játékidővel rendelkező Martin Scorsese-film, melyben a rendező David Grann 2017-es tényregényét adaptálja. A bűnügyi dráma valós eseményeket dolgoz fel, az 1920-as évek Oklahomájában elkövetett gyilkosságokat. A történet szerint Robert De Niro marhatenyésztője beszervezi hiszékeny unokaöccsét (Leonardo DiCaprio) egy szövevényes tervbe: el kell rabolnia az oszázs törzs föld alatt rejlő olaját. Az események súlyát jól jelzi, hogy a történtek után alakult meg ma ismert FBI. Lily Gladstone Mollie szerepében olyan megrázó alakítást nyújt, amelyre valószínűleg a díjak osztogatásánál is emlékezni fognak.

Bemutató: október 19.

​3. Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

Az eredeti trilógia mostani előzményfilmjét is Francis Lawrence jegyzi, ahogy a korábbi Az éhezők viadala-filmeket. A cselekmény szerint 64 évvel azelőtt járunk, hogy Katniss Everdeen megdöntötte Coriolanus Snow elnök rendszerét. Éppen a 10. Éhezők Viadalát rendezik meg, melyen ironikus módon az akkor 18 éves Snow (Tom Blyth) is mentor. Feladata nem egyszerű: a zűrös 12. körzet lány kiválasztottjából (Rachel Zegler) kell győztest faragnia. Snow-nak pedig különösen fontos a győzelem, ugyanis a Capitolium kegyeinek visszaszerzése a cél.

Bemutató: november 16.

​4. Cicaverzum

Szeleczki Rozália első nagyjátékfilmjében a főszereplő, Fáni (Törőcsik Franciska) egy harmincéves sikeres építész, aki már lemondott arról, hogy valaha rátalál a szerelem. Egy napon azonban egy – Patkós Márton hangján megszólaló − nárcisztikus fekete macska kezd neki udvarolni, a románc pedig egyre furcsább fordulatokat hoz, mígnem Fáni majdnem mindent elveszít, ami eddig fontos volt számára. Aztán egyszer csak felbukkan a macska sármos gazdája (Polgár Csaba). A groteszk romantikus történetben olyan színészeket láthatunk még, mint Udvaros Dorottya, Tordai Teri, és egy kisebb szerepben Alföldi Róbert is feltűnik majd.

Bemutató: október 19.

​5. Napóleon

Ridley Scott akcióeposzában Napóleon Bonaparte francia császár könyörtelen felemelkedését és elkerülhetetlen bukását követhetjük nyomon, Scott kedvenc Gladiátora, Joaquin Phoenix alakításában, aki remekül hozza az arrogáns, magasságával küszködő despotát. Betekintést nyerhetünk feleségével és egyetlen igaz szerelmével, Joséphine-nel való viharos kapcsolatába is, akit Vanessa Kirby formál meg. És bár Joséphine jeleneteinek nagy részét végül kivágta a rendező az eredetileg négyórás verzióból, Scott reméli, hogy a streamingszolgáltatóknál majd a hosszú változat is otthonra talál. A látványos csatajelenetek − amelyek állítólag a valaha forgatott leghatalmasabbak közé tartoznak – plusz érvként szolgálnak amellett, hogy először a moziban nézd majd meg filmet.

Bemutató: november 23.

​6. Semmelweis

Az anyák megmentőjéről nem először készül film, de a korábbiakhoz képest Koltai Lajos az orvos fiataléveire koncentrál. A nagyszabású kosztümös film történetének helyszíne Bécs, ahol a szülészeti klinikán a kismamák életét egy titokzatos járvány tizedeli (a ma már ismert gyermekágyi láz). Semmelweis Ignác tanársegéd (Vecsei H. Miklós) a hagyományos, főnökei által is mereven képviselt teóriákkal szemben sajátos módszerekkel kísérletezik, hogy legyőzze a gyilkos kórt. A kutatásban egy osztrák nővér (Nagy Katica) van a segítségére, akivel egyre közelebb is kerülnek egymáshoz. A nagy felfedezést azonban Semmelweisnek még vezetői ellenállásán is át kell juttatnia.

Bemutató: november 30.

Nyitókép: Profimedia