III. Károly király és Kamilla királyné integet a londoni Buckingham-palota erkélyéről a koronázási ceremónia után, 2023. május 6-án

Kiállítják III. Károly király és Kamilla királyné koronázási ruháit

Károly király és Kamilla királyné május 6-án viselt koronázási ruhái egy különleges kiállítás részeként lesznek láthatók a Buckingham-palota állami termeinek nyári megnyitóján.

A szeptember 24-ig kiállított ruhák első alkalommal lesznek láthatók testközelből a nagyközönség számára. Emellett a III. Károly király koronázáskor viselt történelmi ruhadarabjait, a koronázási paravánt – amely mögé rejtették a királyt felkenése miután ez egy szent pillanat az Uralkodó és Isten között, melyet senki más nem láthat –, a trónszékeket és a koronázási meghívó terveit is kiállítják, írja a Fashionunited.

Ennek központi mintája egy ötvenhat leveles fa formáját ölti, amely a Nemzetközösség 56 tagországát jelképezi, bordó, arany, kék és vörös szín összeállításban. Utóbbi a Westminster-apátság Cosmati-kövezetének színeit tükrözi.

A kiállítás középpontjában a király és a királynő csodálatos lila bársony köpenyei állnak. Ez a Robe of Estate, amely az apátságból származó hatalmát és királyságát jelképezi.

A Robe of Estate mellett a király krémszínű selyem felöltője és a lila koronázási tunikája is látható lesz, amiket a london legismertebb szabósága, az Ede & Ravenscroft erre az alkalomra készített.

A dizájn a természet és a környezet témájára épül, és az Egyesült Királyság virágos jelvényeit, valamint további húsz növényt, amelyeket személyes asszociációik alapján választottak ki, valamint rovarokat, köztük méheket, pillangókat, bogarat és hernyót ábrázol.

A király öltözéke mellett Kamilla királyné Bruce Oldfield által tervezett koronázási ruhája is látható, amely ezüst és arany hímzett virágmintákkal díszített, és amely a természet és a brit táj iránti vonzalmukat jelképezi, ünnepi lobogókkal összefonódva.

Ha még ez sem lenne elég, a látogatók megtekinthetik a Kamilla királyné modern elefántcsont Peau de Soie selyemruháján elhelyezett személyes részleteket, köztük gyermekei és unokái neveit bonyolult aranyhímzéssel, valamint Bluebell és Beth, Őfelsége Jack Russell Terrierjeinek ábrázolását.

A kiállításon látható a koronázási nyaklánc is, amelyet eredetileg Viktória királynő számára készítettek 1858-ban, és 1902 óta minden koronázáson viseltek.

A különleges koronázási kiállítás a Buckingham-palota dísztermeinek nyári megnyitóján szeptember 24-ig látogatható.