Daniel Radcliffe, J.K. Rowling, Emma Watson és Rupert Grint a Harry Potter és a Halál ereklyéi című film világpremierjén Londonban, 2011. július 7-én, csütörtökön

Daniel Radcliffe: Már nem tartozom J.K. Rowlingnak a támogatásommal

A színész elismerte, hogy a karrierje nem jött volna létre a Harry Potter-kötetek írója nélkül, de ez nem jelenti azt, hogy nyilvánosan el kell néznie Rowling transzfóbiáját.


Daniel Radcliffe az Atlanticnak adott interjújában nemrég a J. K. Rowlinghoz fűződő karrierjéről beszélt.

A Tony-díjra jelölt színész korábban biztosította a franchise rajongóit, hogy Rowling transzfób megjegyzései semmiképpen sem utalnak a Harry Potter-színészek saját társadalompolitikai nézeteire.

„Végső soron nagyon elszomorít, mert ha ránézek arra a személyre, akivel találkoztam, az időkre, amikor találkoztunk, és a könyvekre, amelyeket írt, és a világra, amelyet megteremtett, mindez számomra olyan mélyen empatikus”

– fogalmazott, miközben azt is megerősítette, hogy Rowlinggal nem állt közvetlen kapcsolatban a 2020 júniusi tweetjei óta.

A színész kifejtette, hogy karrierje „nem történt volna meg” Rowling nélkül.

„Valószínűleg semmi sem történt volna az életemben úgy, ahogyan most van, ha nincs ez a személy”.

Hozzátette, ez azonban nem jelenti azt, hogy Radcliffe erkölcsileg köteles egyetérteni Rowling személyes meggyőződésével.

„Ez nem jelenti azt, hogy az ember egész életében tartozik valakinek azzal, amiben igazán hisz.”

A színész saját, 2020-as nyilatkozatára reflektált, amelyben Rowling vírusos tweetjei nyomán a transznemű emberek támogatásának adott hangot.

„12 évig dolgoztam a Trevor Projectnek [LMBTQ non-profit szervezet - a szerk.], és nem is tudom, mérhetetlen gyávaságnak tűnt volna számomra, ha nem mondok semmit. Meg akartam próbálni segíteni azoknak az embereknek, akiket negatívan érintettek a megjegyzések. És elmondani, hogy ha ezek Jo nézetei, akkor nem azok a nézetei mindenkinek, aki kapcsolatban áll a 'Potter' franchise-zal. [...] Továbbra is támogatni fogom minden LMBTQ-ember jogait, és ennél többet nem nyilatkozom”.

Radcliffe az IndieWire-nek 2022-ben azt mondta, hogy a Potter-franchise „nagyon sok queer és transz gyerek és fiatal” számára különös jelentőséggel bírt, és hogy felelősséget érez a rajongók támogatásáért.

„Nagyon sok queer és transz gyerekkel és fiatallal találkoztam, akik nagyon azonosultak Potterrel ebben a témában. És amikor láttam őket azon a napon megbántva, azt akartam, hogy tudják, hogy nem mindenki érez így a franchise-ban. És ez nagyon fontos volt. Nem hiszem, hogy képes lettem volna tükörbe nézni, ha nem mondok semmit”

– nyilatkozta.

Míg Radcliffe megszakította a kapcsolatot Rowlinggal, a Warner Bros. Discovery épp ellenkezőleg, megduplázta a vitatott szerzővel való együttműködést. A Maxon készülő Harry Potter-sorozat mind a hét könyvet feldolgozza, melynek írásában Rowling is részt vesz, és további előzményfilmek is készülnek.

Casey Bloys, a Max és az HBO tartalomvezetője, „nagyon árnyaltnak és bonyolultnak” nevezte Rowling vitatott transzfób nyilvános állásfoglalását, amely szerinte nem releváns a regényei adaptációja szempontjából.

„A mi prioritásunk az, ami a képernyőn van. Nyilvánvaló, hogy a »Harry Potter« történet hihetetlenül megerősítő és pozitív, és a szeretetről és az önelfogadásról szól. Ez a mi prioritásunk – ami a vásznon van”

– fogalmazott.

(Indiewire)

Nyitókép: Profimedia