A Te című sorozat egyik jelenete

Miért szeretjük annyira a sorozatgyilkos Joe Goldberget?​

A Te című Netflix-sorozat főszereplője egy helyes, okos, jó humorú könyvmoly, aki mindig ott van a szerelme mellett, ha szükség van rá. Legalábbis ez a felszín, az alatta megbúvó sötétségről pedig sokan nem akarnak tudomást venni. Miért rajongunk Joe Goldberg karakteréért?


Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy nem a Te az első műsor, melynek a gyilkos főszereplőjére hasonló módon kezdtek tekinteni az emberek. Évekkel korábban a Dexter is hasonló eredményeket ért el. De nem is kell igazán belemerülni a sorozatgyilkosokról szóló történetekbe, hiszen a probléma nem ott kezdődött.

A népszerű romkomok voltak azok, melyek elvezettek a zaklatás, az elnyomás és az érzelmi zsarolás társadalmi elfogadásához. Ezek a filmek nem működnének anélkül, hogy az egyik főhős ne lépne át egy bizonyos határt. Azokban a pillanatokban mindig két végkifejlet történhet. A másik fél vagy egy zaklatóként kezd tekinteni a partnerére, vagy szerelmes gesztusként elfogadja a cselekedetet és boldogan élnek tovább.

A romantikus vígjátékok előszeretettel élnek ezzel a helyzettel, mint filmes elem. A nézők már a kezdetektől tudják, hogy a két főszereplőt az élet egymásnak szánta, így megbocsájtható minden hasonló tett. Ezzel viszont az emberek vágyakozni kezdtek a hasonló nagy gesztusok iránt, így lassan romantikussá válhattak Joe Goldberg tettei is.

Goldberg karakterét mesterien kidolgozták a forgatókönyvírók. Egy olyan srácról van szó, aki jóképű, okos, érdekes, szerelmes gesztusok terén pedig otthonosan mozog. Röviden minden megvan benne, amit az emberek keresnek egy párkapcsolatban. Ehhez nagyon jól kiválasztották Penn Badgley-t színésznek, akinek a külső megjelenése tökéletesen passzol az elképzelésekhez.

Egyes filmekben sorozatgyilkosokat azért szexualizáltak korábban, mert a kiválasztott színészek nagyon sármosak és karizmatikusak voltak. Vegyük például Zac Efront, aki Ted Bundyt alakította az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány című filmben.

Ha egy Efronhoz hasonló színészt választottak volna Goldberg szerepére, akkor a történet nem így csapódott volna le.

Még az első évad megjelenése után Millie Bobby Brown így nyilatkozott:

„Joe nem hátborzongató, csak szerelmes, és ez így van rendjén. Egyébként tudom, hogy mindenki azt fogja mondani, hogy »Ahhh, ő egy zaklató, miért támogatod ezt?«. De tényleg mintha szerelmes lenne a lányba."

Az ő véleményével később nagyon sokan egyetértettek. Ez pontosan azért lehetséges, mivel a mai társadalomban elfogadhatóvá tették az elnyomást és a zaklatást, amennyiben azt szerelemmel" magyarázni lehet.

Mindezek mellett más pszichológiai okai is lehetnek annak, hogy sokan vonzódnak az ilyen karakterekhez. Lee Frost-Facchini pszichológus szerint azért alakulhatott ki ez a jelenség, mert az emberekben van egy olyan érzés, hogy ők változást érhetnek el az adott személynél. A sorozat Joe szemén keresztül mutatja be a világot, éppen ezért a nézők jobban megértik őt.

A visszaemlékezésekben és a gondolatfoszlányokban feltűnnek a szereplő traumái is, így a rajongók könnyebben együttéreznek vele. Itt pedig közbelép a megváltoztatási kényszer, ami sok bántalmazott személyt újra és újra toxikus kapcsolatokba kerget. Úgy gondolják, hogy az ő jelenlétük, megértésük és szeretetük megakadályozhatja, hogy a másik fél rosszat tegyen.

Végezetül pedig amit szintén jól csinált a sorozat, hogy több jó szándékot is adott a főszereplőnek. Vegyük például azt, hogy a szomszéd kisfiúnak mindig kérés nélkül segített. Az ilyen cselekedetei reményt keltenek, így az emberek megkérdőjelezik a gyilkosságok valódi szándékát.

Ezek a körülmények mind ahhoz vezetnek, hogy a sorozat nézői szeretettel gondolnak a Te főszereplőjére. Ezzel kapcsolatban már a karaktert alakító színész is többször kifejtette a véleményét. Penn Badgley megkérte a rajongóit, hogy fejezzék be Joe szexualizálását, mert valójában „bántalmazó, téveszmés és önimádó.”

Nyitókép: Instagram/younetflix