A Karib-tenger kalózai című filmek szereplői

Johnny Deppnek nem engedték, hogy szépen zárja le Jack Sparrow történetét​

A Johnny Depp és Amber Heard között húzódó pereskedés miatt a színészt eltávolították több produkcióból is, köztük a Karib-tenger kalózai folytatásából. A történtek előtt Depp úgy tervezte, hogy méltó búcsút vesz karakterétől a hatodik részben, erre viszont nem kapott lehetőséget a stúdiótól.


Jack Sparrow már a franchise legelső részében tiszteletét tette, utána pedig minden epizódban feltűnt bohókás, rumkedvelő személyiségével. Rövid idő alatt a széria legkedveltebb alakjává vált, a rajongók, valamint a színész szerint pedig megérdemelt volna egy szép lezárást. Amber Heard egy 2018-as Washington Post-cikkben azt állította, hogy bántalmazás túlélője, így a Disney — elkerülve ezzel a jogi következményeket — eltávolította Deppet a további munkálatokból.

Egy korábbi cikkünkben részletesen lehet olvasni arról, hogy a színész — annak ellenére hogy imádja ezt a szerepét — még sohasem volt hajlandó leülni és megnézni valamelyik filmet.

Nem a kultikussá vált kalózfilm az egyetlen, melyből hirtelen kiírták a sztárt, hiszen a Harry Potter spin-offjában, a Legendás állatok és megfigyelésükben is más kapta a szerepét. Két epizódon keresztül alakította Gellert Grindelwaldot, a fiatal Dumbledore professzor szeretőjét, aki a történet gonosza is, a harmadik és egyben befejező részben viszont már Mads Mikkelsen kelti életre a kulcsszereplőt.

Johnny Depp egyik legnépszerűbb munkája volt az ikonikus kalóz, és maga is az egyik legszemélyesebb és legkedvesebb karaktereként tartja számon. Elmondása szerint tisztában volt azzal, hogy egy ilyen sztorit nem lehet a végletekig húzni, így személyesen akart részt venni a hatodik rész forgatókönyvének megírásában, hogy minden szereplő megkapja a kiérdemelt lezárását.

„Nem igazán értettem, hogy a hosszú és meglehetősen sikeres kapcsolat után — ami a Disney számára mindenképpen sikeres volt — hirtelen bűnös lettem anélkül, hogy ártatlanságom be nem bizonyosodott. Valóban megkerestek, hogy vegyek részt a Karib-tenger kalózai 6 írásában. Az volt az érzésem, hogy ezeknek a karaktereknek úgymond meg kell kapniuk a megfelelő búcsút. Egy franchise csak bizonyos ideig tarthat, és egy szériát így is le lehet zárni. Úgy gondoltam a karakterek megérdemlik, hogy a sztori egy nagyon jó véget érjen. Úgy terveztem, hogy addig folytatom, amíg el nem jön az ideje, hogy abbahagyjam"

— olvashatjuk Depp szavait a Screen Rant cikkében.

A filmcsillag arra is rámutat, hogy kirúgása még az előtt jutott el hozzá, hogy elkezdte volna bebizonyítani az ártatlanságát. A felmondás traumaként érte Deppet, valamint a rajongótáborát is, hiszen ezzel egy közel 20 éve tartó kapcsolat zárult le a színész és a stúdió között. A követők egy 700 ezer nevet tartalmazó petíciót is leadtak, melyben azt kérik, hogy a karaktert helyezzék vissza a következő filmbe.

A perben hivatalosan is lezárult Johnny Depp tanúvallomása, mely során rengeteg kulcsfontosságú mondat és felvétel hangzott el. A legnagyobb jelentőséggel bíró momentumokról egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Amennyiben a stúdió mégis úgy döntene, hogy szeretné Jack Sparrow karakterét újra látni a folytatásban, a színész még akkor sem térne vissza a kalózruhához. Megérzése szerint ezzel hátba szúrtak és cserbenhagyták őt, így nem szívesen dolgozik ilyen munkáltatóval. A rendezőknek ezek után ki kell találniuk, hogyan boldogulnak a továbbiakban a filmsorozat legnépszerűbb figurája nélkül.

Nyitókép: Instagram/jdbestmoments