5+1 könyvújdonság, amit nem tudsz majd letenni idén nyáron

5+1 könyvújdonság, amit nem tudsz majd letenni idén nyáron

Itt a nyár, és vele együtt a nyári olvasmányok ideje. Akár hosszabb utazáshoz, szabadságon kikapcsoláshoz, vagy vízparton üldögéléshez keresel könyvet, segítünk választani. Listánkban 5 női szerző frissen megjelent kötetét vettük sorra, köztük könnyed sztorikkal, szórakoztató remake-ekkel, izgalmas krimivel, és irodalmi nyalánksággal, ráaadásként pedig hozzácsaptuk egyik kedvenc írónk könyvsorozatának folytatását is. Nem hagyunk unatkozni, az biztos!


​1. Rebecca Makkai: Lenne pár kérdésem

A pulton ott hevert a kávéfoltos USA Today, a címlapon a sztori, amit az esti hírekben is láttam: egy férfi végre elmondta, mit műveltek vele a papok, és mindenki dicsérte a bátorságáért. A nőktől, akik öt év után beszéltek, mindenki azt kérdezte, miért vártak ennyit.

A magyar származású amerikai szerző regénye kiváló választás a krimi és thriller szerelmeseinek, de valójában ennél sokkal több.

Amellett, hogy visszarepít minket a középiskolás évek kihívásaiba, olyan fontos társadalmi kérdéseket boncolgat, mint a közösségi média romboló hatása, a nőket körülvevő általános szexizmus, a rasszizmus és nem utolsósorban a szexuális zaklatás fiatalok körében.

A regény főszereplője Bodie Kane, egy menő podcast műsorvezetője, akit visszahívnak elit középiskolájába szemináriumot tartani. Az ismerős falak között sétálva régi érzések törnek fel benne, többek közt a súlyos emlékkel kapcsolatban, hogy Thaliát, a népszerű szobatársát holtan találták az iskola medencéjében. Omart, az iskola színesbőrű atlétika edzőjét ítélték el a gyilkosságért. Bodie-t azonban kétségek gyötrik: szerinte az igazi gyilkos még szabadon van. Bodie diákjaival beleássa magát a múltba, megkísérlik felderíteni azt, ami másnak nem sikerült.

​2. Lucie Faulerová: Akkor nekem annyi!

Arra gondolok, milyen képet vágnának a többiek, ha most felállnék, és azt üvölteném: »Hogy lehet az, hogy nektek mindig mindenről megvan a véleményetek!?«

Lucie Faulerová cseh író, újságíró, aki második regényével, az Akkor nekem annyi!-val elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

A regény egy különös, szelíd humorral tálalt, fájdalommal és félelemmel teli történet, ahol végül az életbe vetett hit győzedelmeskedik a halálvágy hívogató démonai felett.

Főhőse Marie, egy nem hétköznapi lány, nem hétköznapi problémákkal. Meg kell birkóznia egy családi tragédiával, amely majdnem tönkreteszi őt magát is. Hogyan tudja túlélni nővére öngyilkosságát? Mint egy road movie: a vele robogó vonat előhívja gyerekkori és közelmúltbeli emlékeit. Ahogy elsuhan mellette a táj, a kerekek kattogásának ritmusára bukkannak fel az ablakban vagy épp a fülkében – Marie képzeletében – családtagjai, falujának kissé bolondos lakói és furcsábbnál furcsább alakok az olvasmányaiból, akik mind maguk vetettek véget az életüknek, vagy azt kutatták, miféle módozatai lehetségesek ennek. A fiatal cseh író gyakran finom iróniába forduló szenvtelenséggel, lenyűgöző, szinte zenei elbeszélői ritmussal ír.

​3. Bea Fitzgerald: Girl, Goddess, Queen – Pokolba a szerelemmel!

Majd tartom a virágaidat, amíg darabokra szaggatod a világot.

Ha van igazi girlpower olvasmány, akkor a Girl, Goddess, Queen az. Az ifjúsági címke senkit ne ijesszen el, ugyanis egy szenvedélyes, friss és hihetetlenül szórakoztató, de komoly mondanivalójú könyvről van szó.

Ebben a görög mitológiai retellingben a férfi főszereplő, Hádész a gyengédebb fél erős művész vénával, amíg a női főszereplőnk, Perszephoné pedig határozott, céltudatos, komoly világuralmi ambíciókkal. Nem levitték a pokolba, hanem leugrott oda. Esze ágában sem volt hozzámenni valami önelégült istenséghez, aki sokkal jobban szerette saját magát, mint őt. Itt az alvilág istene festeget, szövöget, ruhákat varr a feleségének, és időnként sír. Mégis tökéletesen kiegészítik egymást Perszephonéval, aki komoly önértékelési problémákkal küzd édesanyjának, Déméternek köszönönhetően, aki beleerőlteti lányát az olümposzi istenek elvárásainak ideáljába, és megpróbálja megalkotni a tökéletes, tehetséges és szűzies lányt.

Hádész mellett Perszephoné felfedezheti, ki is ő valójában, amikor nem az anyja elvárásainak próbál megfelelni. A könyv tulajdonképpen annak a története, hogyan lesz egy ártatlan, szófogadó kislányból maga a rettegett káoszhozó királynő.

​4. Kemény Lili: Nem

Nagyon jól tudod, Lili, ha rászarnál a papírra, az is jobb lenne, mint ezeké.

Kemény Lili nagy visszhangot és ellentétes érzelmeket kiváltó könyvében megírta az életét, irodalmi családdal, droggal, szexszel, színművészeti egyetemmel, szerelmi háromszöggel, az önmegvalósítás nehézségével, és az SZFE elfoglalásával.

A kötet ezernyi kérdést vet fel az alkotás, a művészet, a szöveg, a másik megismerése, ugyanakkor a női szerepmintákból való kitörés, a nemet mondás és ellenállás lehetőségeiről.

Egy harmincéves nő személyes történeteként indul, végül egy közösségi, politikai tragédiában oldódik fel, a kettő között meg végigmegy mindenen, ami az önmegismeréshez szükséges. Sűrű regény, izgalmas nézőpontokkal és részletekkel, amelyek segítségével az olvasó túllendül azon, hogy az elbeszélő éppen milyen viszonyt ápol a (még álnévvel is) beazonosítható (ismert) szereplőkkel.

​5. Sandra Newman: Julia

A portán az sem keltett feltűnést, hogy Julia ugyanakkor kikért egy csőgörényt a lefolyó tisztításához. Az őrök mind férfiak voltak; talán azt hitték, a menstruációval összefüggésben van szüksége rá.

Még egy különleges irodalmi remake. 75 évvel ezelőtt jelent meg a ma is népszerű 1984, melynek egyes szereplőit, jeleneteit még az is ismeri, aki nem olvasta a szöveget. Sandra Newman nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy Orwell legendás disztópiáját gondolja újra, és annak közismert fiktív világára építve létrehoz egy olyan regényt, mely egy nő perspektívájából mutatja be a totalitárius diktatúrát. A Julia megírása azért is különleges vállalkozás, mert Orwell nem sokra tartotta a nőket.

Julia Worthing az Igazságminisztérium munkatársa. Minden tekintetben példás polgár, aki tudja, hogyan maradhat életben a Gondolatrendőrség, az újnyelv, a kettősgondol, a kiskémek és a prolinegyedek feketepiacának világában úgy, hogy a szexuális örömökről se kelljen lemondania. De egyszer csak érdeklődni kezd egy kollégája, Winston Smith iránt – és ez a kapcsolat nem várt bonyodalmakhoz vezet. Mert Julia minden cinizmusa ellenére egyvalamit nem tud megtanulni: igazán gyűlölni, márpedig a Nagy Testvér birodalmában ez a legfontosabb.

Julia szenvedése, vívódása, aljassága, behódolása és végső lázadása szuggesztív erővel és provokatív kegyetlenséggel mutatja meg, milyen sorsot jelenthet egy totalitárius diktatúra a nők számára.

​+1. Karl Ove Knausgård: Az öröklét farkasai

Mi rosszabb? Teljes tudatlanságban élni, de része lenni a világnak, vagy gondolkozni mindenen, és kívül maradni?

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében Karl Ove Knausgard ismét az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja, ezúttal két szereplőre összpontosítva.

A Knausgård rajongók nem fognak csalódni: ez a könyv is a hétköznapi teendők hiperrealisztikus ábrázolásának és az élet nagy kérdésein való töprengésnek a sajátos ötvözete.

A regény első fele 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa évében játszódik, és egy Syvert nevű fiatal férfiról szól, aki a kötelező katonai szolgálat után hazatér anyjához és testvéréhez, és munkát vállal egy temetkezési vállalatnál. Miután néhai apja holmija között orosz nyelvű leveleket talál, kutatni kezd a férfi múltjában, és a szálak a Szovjetunióig vezetnek. A második rész a jelenben játszódik, ahol megismerjük Alevtinát, a Moszkvai Egyetem biológiaprofesszorát, aki megszállottan kutatja a halhatatlanság témáját. Alevtina és Syvert Moszkvában találkozik először egymással, és az égen közben felbukkan egy titokzatos csillag.

Forrás: Könyves Magazin

Nyitókép: Shutterstock