Alföldi Róbert a kiállításra készült festménye

Kortárs művészettel a gyermekotthonok lakóiért

A Világszép Alapítvány tíz éve segíti azokat a gyerekeket, akiket kiemeltek családjaikból és gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél élnek.

Magyarországon 24 000 gyerekről a saját szülei helyett az állam gondoskodik. A gyerekek nehéz körülményei, sorsa a többség számára szinte láthatatlan, sokszor csak az írók, alkotók, művészekközvetítésében van módunk megérteni, átérezni egy-egy hasonló élethelyzet mélységeit. Wirtz Ágnes és Alföldi Róbert kurátorok különleges eseményt szerveztek, magyar kortárs képzőművészet húsz élvonalbeli alakját kérték fel, hogy ismerjenek meg egy-egy gondoskodásban élő gyereket.

A találkozókat a Világszép Alapítvány szervezte meg, mely alkalmakra minden alkotó a saját egyedi módján készült. Az így létrejött alkotások nemcsak a magyar kortársképzőművészet jelentős alkotóinak reflexiói, az akció során létrejött munkák a párok egymás iránti nyitottságáról és kapcsolódásáról tanúskodnak. A gyerekek a találkozók során úgy érezték, hogy történetük érdekes, jelenlétük fontos, miközben az ő életükben pont ebből jut a legkevesebb: figyelemből és megerősítő kötelékből.

Az alkotásokból szeptember 16-án nyílik kiállítás, majd későbbárverésre kerülnek. Az így befolyt teljes összeggel az idén 10 éves Világszép Alapítvány munkájáttámogatják, mely programjaival hosszú távon szervez támogató közösséget több mint 140 gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek köré. A kiállításon résztvevő művészek és aműveiket megvásárló gyűjtők és művészet-rajongók ahhoz járulnak hozzá, hogy az Alapítványtovábbi 35-40 gyereket tudjon olyan módon felkarolni, hogy a bizalomvesztés, szeretethiány, ésotthontalanság ellenére is meg tudják élni, hogy helyük van a világban.

A kiállítás megtekinthető: 2021. szeptember 17 - 26. között a budapesti Létra Klubban.