Nagy Zsolt és Kulka János A játszma című film forgatásán

Nagy összecsapásra készül a legendás kém

Június 9-én debütál a hazai mozikban az új magyar kémfilm, A játszma, melyhez most előzetes érkezett. A vizsga folytatásában Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter is visszatér, új főszereplőként csatlakozik hozzájuk Staub Viktória.


„A játszma Kulka János miatt létezik, neki írtam. Ő ugyanaz az ember maradt, aki volt. Kulka sztrókját beleírtam A játszma forgatókönyvébe: az általa játszott karakter, Markó Pál is sztrókot kap a film elején”

– nyilatkozta korábban Köbli Norbert, A vizsga és A játszma forgatókönyvírója.

A játszma története 1963-ban játszódik, Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt), élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

„Nagyon örültem a felkérésnek, és nagyon szívesen vállaltam a feladatot. Nagy feladat volt, igazi főszerep, és igazi erőpróba. Egy kémet játszom, akiről sosem tudni, jót akar-e, vagy rosszat. A figura és köztem van némi hasonlóság... De legyen ez inkább meglepetés”

– mondta el korábban Kulka János., akinek karakterében nagyon szépen találkozik az élet és a fikció a film rendezője, Fazakas Péter ő (Árulók, Szabadság - Különjárat) szerint.

„Kulka visszajött egy másik világból, és mindannak, amit itt most megél, egészen más lett az értéke. Ez minden pillanatában benne van, ezt színészileg nem lehet tanulni”

– fogalmazott Fazakas.

A játszma producere Lajos Tamás (Örök tél, A berni követ, Apró mesék), operatőre Nagy András (Örök tél, Félvilág), vágója Kovács Zoltán, zeneszerzője Asher Goldschmidt, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kemenesi Tünde.

A játszma 2022. június 9-én kerül a magyar mozikba.